Σαλάτες


Ταραμοσαλάτα



Υλικά:
150 γρ. ταραμάς κόκκινο;
χυμός από 3 λεμόνια
250 γρ. ελαιόλαδο
1 κιλό πατάτες


Εκτέλεση:
Βάζουμε τις πατάτες να βράσουν με τη φλούδα τους.
Χωρίζουμε τον ταραμά στα δύο και χτυπάμε το κάθε μέρος στο multi, για να σπάσει καλά, μαζί με το μισό χυμό λεμονιού και το μισό ελαιόλαδο. Ρίχνουμε σε σκεύος και αρχίζουμε να αλέθουμε τις πατάτες (αφού καθαρίσουμε τη φλούδα τους) με το μύλο του πουρέ. Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας.









Μακαρονοσαλάτα




Υλικά:
1 συσκευασία 500 γρ. στριφτό μακαρόνι
350 γρ. ζαμπόν σε κομματάκια
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
αρκετό σέλινο
μαϊντανός
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
2 κ.σ. αρακά και καλαμπόκι βρασμένα
λίγες πίκλες

1 γιαούρτι στραγγιστό (200 γρ,) 
1 κ.σ. μέλι
1 μικρο βάζο μαγιονέζα

Εκτέλεση:
Βράζουμε τα μακαρόνια και ρίχνουμε μέσα και τα υπόλοιπα υλικά ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε και τη σος, ανακατεύοντας καλά το γιαούρτι με τη μαγιονέζα και το μέλι. 

Τρώγεται κρύα.







Σαλάτα με ρόδι, ακτινίδιο και καρύδια




Υλικά:
Μαρούλι
Ρόκα
σποράκια ροδιού
1 ακτινίδιο κομμένα σε κυβάκια
λίγα καρύδια χοντροκομμένα
λίγες φλούδες παρμεζάνας

Βινεγκρέτ:
μπαλσάμικο ξύδι
λίγη μουσταρδα
λίγο μέλι
ελαιόλαδο
αλάτι






Σαλάτα με σολωμό



Υλικά:
Μαρούλι
Ψητός σολωμός
1 αγγουράκι
Λίγο άνηθος
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Μηλόξυδο







Σαλάτα με λιαστή ντομάτα, καρύδια και παρμεζάνα



Υλικά:
Μαρούλι
4-5 λιαστές ντομάτες κομμένες σε μικρά κομματάκια
λίγα καρύδια χοντροκομμένα
λίγες φλούδες παρμεζάνας

Βινεγκρέτ:
μπαλσάμικο ξύδι
ελαιόλαδο
αλάτι







Τονοσαλάτα με ρύζι και μαγιονέζα



Υλικά:
150 γρ. ρύζι κίτρινο
250 γρ. μαγιονέζα
1 συσκευασία τόνο σε κονσέρβα
Προαιρετικά ½ κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
Ελάχιστο αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:
Βράζουμε το ρύζι σε νερό με μπόλικο αλάτι. Σουρώνουμε και προσθέτουμε τον τόνο σε μικρότερα κομμάτια, τη μαγιονέζα και το κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε να ενωθούν όλα τα υλικά.



Τρώγεται και ζεστή, αλλά είναι υπέροχη κρύα! Σερβίρουμε με φύλλα μαρουλιού.






Σαλάτα με μαρούλι, πορτοκάλι και κράνμπερι...










Υλικά:
1/2 μαρούλι
1 πορτοκάλι
μια χούφτα κράνμπερι
μια χούφτα παρμεζάνα τριμμένη ή κομμένη σε φλούδες
μια χούφτα καραμελωμένα αμύγδαλα χοντροκομμένα

Βινεγκρέτ: 1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. ζάχαρη
λίγο μπαλσάμικο ξύδι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Πλένουμε και κόβουμε το μαρούλι. Φιλετάρουμε το πορτοκάλι και το κόβουμε κομματάκια. Το προσθέτουμε στο μαρούλι, μαζί με τα κράνμπερι. Ρίχνουμε τη βινεγκρέτ και από πάνω την παρμεζάνα και τα καραμελωμένα αμύγδαλα.



Για τη βινεγκρέτ: χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί να ενωθούν.








Μακαρονοσαλάτα με κοτόπουλο 
(παραλλαγή συνταγής του Άκη Πετρετζίκη)



Υλικά:
1 στήθος κοτόπουλου
λίγο ελαιόλαδο
ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
250 γραμμάρια κοφτό μακαρονάκι ή πένες
1 γιαούρτι στραγγιστό (200 γρ.)
3-4 κ.σ. μαγιονέζα
1 γεμάτη κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. μέλι
½ ποτήρι καλαμπόκι
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση:
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρότερα κομμάτια και αφού το μαρινάρουμε με λίγο λάδι και το δεντρολίβανο, το ψήνουμε σε σχαροτήγανο. Μόλις κρυώσει το κόβουμε σε μπουκιές.
Βράζουμε τα ζυμαρικά μαζί με το καλαμπόκι (εάν δεν είναι σε κονσέρβα). Όταν κρυώσουν, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, μαζί και το κοτόπουλο.
Τέλεια κρύα μακαρονοσαλάτα, αλλά και ένα υπέροχο πιάτο ακόμη και ζεστό…..










Τονοσαλάτα με μαρούλι και ντοματίνια












Υλικά:
½ μαρούλι
10 ντοματίνια
1 αγγουράκι
1 φλιτζάνι καφέ καλαμπόκι
1 συσκευασία τόνου
Προαιρετικά 1 κρεμμυδάκι φρέσκο
Μηλόξυδο
Αλάτι
Λάδι

Εκτέλεση:

Πλένουμε και κόβουμε το μαρούλι. Προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, το αγγουράκια σε ροδέλες, το κρεμμύδι, το καλαμπόκι και τον τόνο σπασμένο σε κομματάκια. Πριν σερβίρουμε βάζουμε το μηλόξυδο, το αλάτι και το λάδι. Ανακατεύουμε καλά.






Πολίτικη σαλάτα


 





Υλικά:
1/2 λάχανο κομμένο στο χέρι, όχι ψιλοκομμένο
3 καρότα τριμμένα στο χοντρό τρίφτη
2 πιπεριές Φλωρίνης
Σέλινο
Ξύδι (για τη συντήρηση της σαλάτας)

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και διατηρούμε στο ψυγείο.










Πατατοσαλάτα της Λίτσας

1 κιλό πατάτες βρασμένες και πολτοποιημένες σε πουρέ
2 καρότα βρασμένα και τριμμένα
2 κούπες τριμμένα τυριά
1 κούπα τριμμένη πάριζα
6 φέτες καπνιστό μπέικον
2 κ.γ. μουστάρδα
6 κ.σ. μαγιονέζα
αλάτι, πιπέρι
χυμός λεμονιού
λίγο ξύδι







Σαλάτα τόνου με πλιγούρι (νηστίσιμο)

3 κ.σ. πλιγούρι
1 συσκευασία τόνου
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κύβους
1 πιπεριά πράσινη σε κύβους
Μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ντομάτα μεγάλη σε κύβους
Αλάτι και πιπέρι
Μαϊντανός
Λάδι
Λεμόνι
Λίγο ξύδι

Εκτέλεση:

Μουλιάζουμε το πλιγούρι σε νερό για 2-3 ώρες. Στραγγίζουμε και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο, μέχρι να ενσωματωθούν όλες οι γεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: