Τυροπιτάκια - λουκανικοπιτάκια - πίτσες

Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου (σαν κουρού)

Υλικά:

1 ποτήρι γάλα (θερμοκρασία δωματίου)
250 γρ. μινερβίνη 
1 μπέικιν
1 κ.γ. αλάτι
αλεύρι όσο πάρει

φέτα και 1 αυγό (το ασπράδι μαζί με τη φέτα και ο κρόκος αραιωμένος με λίγο νερό για άλειμμα)

Εκτέλεση: Χτυπάμε με τον αυγοδάρτη ή το χέρι μας τη μινερβίνη μαζί το μπέικιν και το αλάτι. Ρίχνουμε το γάλα και αλεύρι όσο πάρει.
Για τη γέμιση: Τρίβουμε τη φέτα και την ανακατεύουμε με το ασπράδι αυγού.
Παίρνουμε ζύμη όσο ένα καρύδι και την ανοίγουμε πατώντάς την με τα χέρια μας. Τοποθετούμε λίγη φέτα-ασπράδι και κλείνουμε. Πατάμε με ένα πιρούνι και αλείφουμε με τον κρόκο. Ψήνουμε στους 175 C για 20- 30 λεπτά περίπου.









Σχέδια

  Κύκνος












Κρουασανάκια




Γουρουνάκια  με μάτια σταγόνες κουβερτούρας ή κομμένα φιστίκια Αιγίνης                                                       

 

 










Πουγκάκια με μπέικον








Πίτσα νηστίσιμη



Υλικά:
1 δόση ζύμης για πίτσα:
1 ποτήρι γεμάτο νερό χλιαρό
1 φακελάκι μαγιά
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλεύρι όσο πάρει

3 κ.σ. κέτσαπ
500 γρ. τριμμένο φυτικό τυρί
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
1 ντομάτα κομμένη σε κυβάκια

Εκτέλεση: Ζύμη: Στο νερό ρίχνουμε τη μαγιά και τη διαλύουμε. Συνεχίζουμε με το αλάτι, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο. Στο τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον, σκεπασμένο με πετσέτα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.
Λαδώνουμε το ταψί της κουζίνας και απλώνουμε τη ζύμη. Αλείφουμε την κέτσαπ, ρίχνουμε το φυτικό τυρί και από πάνω τις πιπεριές και την ντομάτα. Ψήνουμε στους 175 C για περίπου 30 λεπτά. 








Πίτσα hot dog

  

Υλικά:
1 δόση ζύμης για πίτσα:
1 ποτήρι γεμάτο νερό χλιαρό
1 φακελάκι μαγιά
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλεύρι όσο πάρει

3 κ.σ. σάλτσα ντομάτας
αλλαντικά της αρεσκείας μας
τυριά της αρεσκείας μας
λουκανικάκια τύπου Φρανκφούρτης (coktail)

Κέτσαπ και μουστάρδα για να συνοδεύσουμε το hot dog.....


Εκτέλεση: Ζύμη: Στο νερό ρίχνουμε τη μαγιά και τη διαλύουμε. Συνεχίζουμε με το αλάτι, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο. Στο τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον, σκεπασμένο με πετσέτα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.
Σε πάγκο ρίχνουμε λίγο αλεύρι και ανοίγουμε με πλάστη ή με τα χέρια μας το ζυμάρι μας σε ένα λεπτό στρογγυλό φύλλο, το οποίο μεταφέρουμε σε λαμαρίνα λαδωμένη ή σε λαδόκολλα. 
Αλείφουμε όλη την επιφάνεια της ζύμης με τη σάλτσα ντομάτας και τοποθετούμε γύρω γύρω -στην άκρη του ζυμαριού- τα λουκανικάκια. Σκεπάζουμε τα λουκανικάκια με το ζυμάρι και τοποθετούμε στο κέντρο τα υλικά για την πίτσα. 


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 '.
Τρώμε την πίτσα κανονικά και βουτάμε το τέλος του κομματιού με το λουκάνικο στην κέτσαπ και τη μουστάρδα.








Ρολάκια πίτσας


Υλικά:
1 δόση ζύμης για πίτσα:
1 ποτήρι γεμάτο νερό χλιαρό
1 φακελάκι μαγιά
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλεύρι όσο πάρει

3 κ.σ. κέτσαπ
250 γρ. τριμμένο κασέρι ή γκούντα
8-10 φέτες πάριζα

Εκτέλεση: Στο νερό ρίχνουμε τη μαγιά και τη διαλύουμε. Συνεχίζουμε με το αλάτι, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο. Στο τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον, σκεπασμένο με πετσέτα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.
Σε πάγκο ρίχνουμε λίγο αλεύρι και ανοίγουμε με πλάστη ή με τα χέρια μας το ζυμάρι μας σε ένα μεγάλο φύλλο, πάχους 1 εκατοστού περίπου. Αλείφουμε την κέτσαπ και πασπαλίζουμε με λίγο τυρί.


Από πάνω αραδιάζουμε τις φέτες της πάριζας. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και αρχίζουμε να τυλίγουμε το ζυμάρι σε ένα ρολό.



Κόβουμε σε φέτες πάχους 1,5-2  εκατοστά και τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.




Ψήνουμε για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν τα ρολάκια μας.








Λουκανικοπιτάκια με σφολιάτα



Υλικά: 1 φύλλο σφολιάτας
12 μικρά λουκανικάκια τύπου Φρανκφούρτης (coktail)

Εκτέλεση:
Κόβουμε τη σφολιάτα σε 12 τετραγωνάκια και πάνω τους τοποθετούμε τα λουκανικάκια. 



Τυλίγουμε και πιέζουμε με τα χέρια μας να κολλήσει η σφολιάτα από όλες τις πλευρές. Ψήνουμε στους 200 C για 20 περίπου λεπτά.










Λουκανικοπιτάκια με ζύμη κουρού



Υλικά:
1 γιαούρτι στραγγιστό
1 κούπα σπορέλαιο
1 αυγό
1 κ.γ. αλάτι
1 μπέικιν
3 κούπες αλεύρι
Λουκανικάκια (περίπου 30)

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν μια αφράτη και μαλακή ζύμη. Ανοίγουμε φύλλα και κόβουμε τετραγωνάκια, όπου βάζουμε τα λουκανικάκια. Τυλίγουμε και τοποθετούμε σε ταψί σε λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 190 C για 20-25 λεπτά περίπου.








Λουκανικάκια ¨μούμιες¨ ή σουβλάκια τυλιχτά



Υλικά:
1/3 από τη δόση του ψωμιού στη γάστρα
λουκάνικα βραστά ολόκληρα ή κομμένα στη μέση
ξυλάκια
μουστάρδα

Εκτέλεση:
Απλώνουμε σε φύλλο το ζυμάρι και κόβουμε λωρίδες. Με τις λωρίδες τυλίγουμε τα λουκάνικα ανάλογα με το σχέδιο που θα κάνουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 C για περίπου 20 λεπτά.
Μόλις κρυώσουν βάζουμε μουστάρδα για τα μάτια της μούμιας και καρφώνουμε τα ξυλάκια στα τυλιχτά σουβλάκια.



Δεν υπάρχουν σχόλια: