Χριστούγεννα


Βασιλόπιτα ¨Χιονάνθρωπος με σώμα¨


















Για το κέικ:
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2,5 κούπες ζάχαρη
5 αυγά
1,5 κούπα γάλα
το χυμό από 1/2 πορτοκάλι μεγάλο
4 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.
3 κ.γ. μπέικιν
2 βανίλιες
ξύσμα από 2 πορτοκάλια

ζαχαρόπαστα
βουτυρόκρεμα


Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και ρίχνουμε εναλλάξ τα υγρά με τα άλευρα. Στο τέλος, ρίχνουμε το ξύσμα και τις βανίλιες. Βάζουμε το μείγμα σε 2 στρογγυλά ταψάκια (18 και 22 εκ. διάμετρο) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30΄ και 45΄ περίπου.
Αφού κρυώσει καλά το κέικ, καλύπτουμε το κέικ με βουτυρόκρεμα και βάζουμε στο ψυγείο. Στη συνέχεια, διακοσμούμε με τη ζαχαρόπαστα.











Βασιλόπιτα ¨μπουγάδα 2017¨




Υλικά:

2 δόσεις μπράουνις
1 δόση καραμέλα γάλακτος (200 γρ. καστανή ζάχαρη, 2 κ.σ. νερό, 200 γρ. κρέμα γάλακτος, 1 βανίλια, 2 κ.σ. βούτυρο)
γλάσο άχνης ζάχαρης (500 γρ. άχνη ζάχαρη, 2 βανίλιες, χυμό λεμονιού μέχρι να γίνει το μείγμα όσο παχύρευστο θέλουμε)
2 γλειφιτζούρια μπαστουνάκια
κορδέλα, μικρά μανταλάκια
λευκή ζαχαρόπαστα
1 φλουρί

Εκτέλεση:
Για την καραμέλα: σε αντικολλητικό κατσαρολάκι καίμε ελαφρώς τη ζάχαρη με το νερό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε προσεκτικά την κρέμα γάλακτος, που βρίσκεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Ανακατεύουμε και βάζουμε ξανά στη φωτιά μέχρι να πήξει. Στο τέλος ρίχνουμε και το βούτυρο με τη βανίλια.
Τοποθετούμε στη βάση μας το ένα μπράουνις. Τυλίγουμε το φλουρί- ένα κέρμα με αλουμινόχαρτο και το μπήγουμε από την κάτω επιφάνεια μέσα στο μπράουνις. Κόβουμε το δεύτερο μπράουνις σε κομματάκια, τα οποία κολλάμε μεταξύ τους, καθώς και με το κάτω μπράουνις, με την καραμέλα γάλακτος.




Το αφήνουμε να κρυώσει για να σταθεροποιηθεί. Εντωμεταξύ, ετοιμάζουμε το γλάσο της άχνης ζάχαρης, με το οποίο καλύπτουμε τη βασιλόπιτα. Αριστερά και δεξιά τοποθετούμε τα γλειφιτζούρια και τα ενώνουμε με μια κορδέλα.

      

Εκεί ¨κρεμάμε¨ με τα μανταλάκια το 2017, που έχουμε φτιάξει από ζαχαρόπαστα.








Κουραμπιέδες με καβουρδισμένο αμύγδαλο (νηστίσιμο)

 

Υλικά:
250 γρ. μαργαρίνη
400 γρ. μινερβίνη
1/2 φλιτζάνι τσαγιού άχνη ζάχαρη
1 μπέικιν
500 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα
λίγο κονιάκ
αλεύρι όσο πάρει
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ τη μαργαρίνη με τη μινερβίνη, μέχρι να αφρατέψουν.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και τη μπέικιν. Αφήνουμε το μίξερ και ρίχνουμε το κονιάκ και τόσο αλεύρι,  μέχρι να γίνει το μείγμα μας μια σφικτή ζύμη που ξεκολλάει από τα χέρια μας. Στο τέλος βάζουμε και τα αμύγδαλα. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο μέγεθος που επιθυμούμε. Ψήνουμε από 15 έως 30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος του κουραμπιέ.



Ζεστοί όπως βγαίνουν, τους αχνίζουμε με άχνη ζάχαρη και αφού κρυώσουν καλά τους καλύπτουμε με όση άχνη θέλουμε και μας αρέσει να τους τρώμε.












Κουραμπιέδες με σοκολάτα (νηστίσιμο)



Υλικά:
250 γρ. μαργαρίνη
400 γρ. μινερβίνη
1/2 φλιτζάνι τσαγιού άχνη ζάχαρη
1 μπέικιν
λίγο κονιάκ
αλεύρι όσο πάρει
2 σοκολάτες (κουβερτούρα αν θέλουμε τους κουραμπιέδες νηστίσιμους ή γάλακτος)
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ τη μαργαρίνη με τη μινερβίνη, μέχρι να αφρατέψουν.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και τη μπέικιν. Αφήνουμε το μίξερ και ρίχνουμε το κονιάκ και τόσο αλεύρι,  μέχρι να γίνει το μείγμα μας μια σφικτή ζύμη που ξεκολλάει από τα χέρια μας. Παίρνουμε από το μείγμα μας κομμάτι στο μέγεθος του καρυδιού και μέσα τοποθετούμε ένα κομμάτι σοκολάτας. Καλύπτουμε καλά και δίνουμε ομοιόμορφο στρόγγυλο σχήμα.



Πατάμε ελαφρώς από πάνω. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Ζεστοί όπως βγαίνουν, τους αχνίζουμε με άχνη ζάχαρη και αφού κρυώσουν καλά τους καλύπτουμε με όση άχνη θέλουμε και μας αρέσει να τους τρώμε.





Βασιλόπιτα τσουρέκι ¨'Ελατο¨



Υλικά: 1 δόση τσουρέκι
 100 γρ. σοκολάτα ή κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια
1 φλουρί

Εκτέλεση: Αφού φουσκώσει το ζυμάρι μας, το ξεφουσκώνουμε και φτιάχνουμε μικρά στρογγυλά ζυμαράκια ίδιου μεγέθους (όσο είναι δυνατόν). Μέσα βάζουμε λίγη από τη σοκολάτα. Σε ένα από αυτά δεν ξεχνάμε να βάλουμε και το φλουρί!

 

Σε ταψί με λαδόκολλα αρχίζουμε να συναρμολογούμε το δέντρο μας: Τοποθετούμε ένα ψωμάκι στην κορυφή, από κάτω δύο, κάτω από αυτά τα δύο βάζουμε τρία και κατόπιν τέσσερα. Επίσης, βάζουμε ακόμη ένα σαν βάση- κορμό του δέντρου.

  
Αφήνουμε ξανά να φουσκώσει και αλείφουμε με κρόκο διαλυμένο σε λίγο νερό. Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά.




Βασιλόπιτα τσουρέκι



Υλικά:
1 δόση για τσουρέκι
λίγο γλάσο άχνης με χυμό μανταρίνι
1 φλουρί

Εκτέλεση:
Πλέκουμε το τσουρέκι σε πλεξούδα και το τοποθετούμε σε στρογγυλή φόρμα. Με λίγη ζύμη φτιάχνουμε το 2016 και το βάζουμε από πάνω. Αλείφουμε με κρόκο αυγού και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Αφού κρυώσει καλά, μπήγουμε μέσα στο τσουρέκι το φλουρί και βάζουμε πάνω από το 2016 το γλάσο της άχνης.







Βασιλόπιτα τούρτα μανταρίνι- σοκολάτα
(http://nostimessyntagesthsgwgws.blogspot.gr/2014/12/blog-post_28.html#)



Υλικά:
Για το κέικ: 250 γρ. βούτυρο 
4 αυγά
2 ποτήρια ζάχαρη
ξύσμα από 3-4 μανταρίνια
1/2 ποτήρι εβαπορέ γάλα

1/2 ποτήρι χυμό μανταρίνι
λίγο κονιάκ
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του


Για την κρέμα: 400 ml χυμό μανταρίνι
50 γρ. βούτυρο
αυγά
4 κ.σ. κορν φλάουρ 
160 γρ. ζάχαρη
150 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

 
Για το γλάσο επικάλυψης: 200 ml κρέμα γάλακτος
150 γρ. κουβερτούρα 
150 γρ. σοκολάτα γάλακτος
λίγο αλάτι
1 κ.σ. βούτυρο


Γλάσο άχνης ζάχαρης:
1 κούπα άχνη ζάχαρη
χυμό μανταρινιού όσο πάρει

Εκτέλεση:
Για το κέικ: Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά και εναλλάξ τα υγρά υλικά με το αλεύρι. Τέλος, βάζουμε το ξύσμα. Ρίχνουμε το μείγμα σε ταψάκι στρογγυλό και ψήνουμε στους 175 C για περίπου 1 ώρα. Περιμένουμε να κρυώσει και κόβουμε σε 2 πάτους.



Για την κρέμα: Ανακατεύουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από την κουβερτούρα. Βάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα μας. Στο τέλος προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί. Αφήνουμε να κρυώσει.




Για την επικάλυψη: Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε ψιλοκομμένες τις σοκολάτες. Μόλις ενσωματωθούν ρίχνουμε και το βούτυρο. Αφήνουμε να κρυώσει καλά. 



Γλάσο άχνης ζάχαρης: σε μπολάκι βάζουμε την άχνη και σιγά σιγά ρίχνουμε σταγόνες χυμού και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τόσο χυμό αναλόγως με το πόσο αραιό ή πηχτό θέλουμε το γλάσο μας. 

Συναρμολόγηση: Απλώνουμε την κρέμα πάνω στο ένα παντεσπάνι. Από πάνω τοποθετούμε το δεύτερο κομμάτι. Καλύπτουμε με το γλάσο επικάλυψης. Σχηματίζουμε το 2016 και χιονοφάδες, αστεράκια, έλατα ή καμπανούλες με το γλάσο της άχνης. 













Μπισκότα: ο χιονάνθρωπος που λιώνει....



Υλικά:
1 δόση για μπισκότα
1 δόση αυγόγλασο (1 ασπράδι, χυμό από 1,5 λεμόνι, 1 βανίλια, άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει όσο ρευστό θέλουμε)
καραμέλες marshmellows


Εκτέλεση:
Αφού κόψουμε με κουπάτ στρόγγυλο το μείγμα για τα μπισκότα, ¨χαλάμε¨ λίγο το σχέδιο με τα δάχτυλα μας.











Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν.

Χωρίζουμε το αυγόγλασο και το χρωματίζουμε με όποιο χρώμα θέλουμε, κατά προτίμηση μαύρο (για τα μάτια και τα χέρια), πορτοκαλί (για τη μύτη) και ένα χρώμα για τα κασκόλ.
Με το μαύρο φτιάχνουμε τα μάτια πάνω στην καραμέλα, καθώς και τη μύτη με το πορτοκαλί.



 Αλείφουμε το μπισκότο με το αυγόγλασο και αμέσως τοποθετούμε πάνω του την καραμέλα.



Ολοκληρώνουμε το μπισκότο μας σχηματίζοντας τα χέρια, τα κουμπιά και το κασκόλ.













Κουκουνάρια σοκολάτας....



Υλικά:
1 δόση μωσαϊκό 
μπισκότα πτι μπερ
δημητριακά σοκολατένια
άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση:
Παίρνουμε από τον κορμό, που έχουμε ήδη φτιάξει και παγώσει, κομμάτια και τα πλάθουμε σαν αχλάδια. Τα τοποθετούμε πάνω σε μπισκότα πτι μπερ και αρχίζουμε από κάτω προς τα πάνω να μπήγουμε μέσα στον κορμό τα δημητριακά.










  

Αφού τελειώσουμε, ρίχνουμε άχνη ζάχαρη και.... Καλά Χριστούγεννα!





Κουραμπιέδες της μαμάς μου



Υλικά:
500 γρ. βούτυρο Δωδώνη
3-4 κ.σ. ζάχαρη
250 γρ. αμύγδαλα ψημένα
2 κρόκους αυγών
1/2 κ.γ. σόδα διαλυμένη σε μισό φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ

άχνη ζάχαρη με μία βανίλια ανακατεμένη μέσα

Εκτέλεση:
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Μόλις ασπρίσει ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά, αφήνοντας τα αμύγδαλα για το τέλος.



Δίνουμε σχήμα στους κουραμπιέδες και ψήνουμε στους 175 C για περίπου 25-30 λεπτά (αναλόγως πόσο μεγάλους θα τους πλάσουμε), μέχρι να ροδίσουν.



Ζεστοί όπως βγαίνουν τους καλύπτουμε με άχνη, για να κολλήσει. Μόλις κρυώσουν καλά τους πασπαλίζουμε και με άλλη άχνη ζάχαρη.






Muffins ¨Βουνοπλαγιά με χιονισμένο δέντρο...¨












Muffins: κλασική ζύμη κέικ
Χιόνι: βουτυρόκρεμα και ινδική καρύδα, αναμεμιγμένη με χρωματιστή τρούφα.
Δέντρο: τοποθετούμε sticks αλμυρά σε λαδόκολλα και ρίχνουμε λιωμένη κουβερτούρα σε ζικ ζακ σχέδιο. πασπαλίζουμε με χρωματιστή τρούφα.
Αφού στεγνώσει και σταθεροποιηθεί το δέντρο, το τοποθετούμε μέσα στο muffin.






Μπισκοτιένο και καραμελένιο Χριστουγεννιάτικο Σπιτάκι











Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με αυγόγλασο



Ψήνουμε μπισκότα και καλύπτουμε με αυγόγλασο. Αφού στεγνώσει λίγο τοποθετούμε στα μεγαλύτερα μπισκότα π.χ. στα αστεράκια άλλα μπισκότα, όπως σπιτάκι, χιονάνθρωπο, έλατο ή ανθρωπάκι (και τα κρατάμε για λίγη ώρα με τα χέρια μας). Το αυγόγλασο θα λειτουργήσει σαν κόλλα και τα μπισκότα θα σταθεροποιηθούν.





Χριστουγεννιάτικο δέντρο αστεριών....



Φτιάχνουμε μπισκότα με κουπάτ αστέρι σε διάφορα μεγέθη. Θέλουμε τουλάχιστον 2-3 αστεράκια από το κάθε μέγεθος. Τοποθετούμε στη βάση τα πιο μεγάλα και όσο ανεβαίνουμε προς τα πάνω συνεχίζουμε με τα μικρότερα. Για να σταθούν καλύτερα και να είναι σταθερό το δεντράκι μας, βάζουμε λίγο αυγόγλασο στο κέντρο του κάθε μπισκότου πάνω στο οποίο πρόκειται να τοποθετήσουμε το επόμενο. Διακοσμούμε επίσης με αυγόγλασο λευκό για να σχηματίσουμε το χιόνι στις άκρες του δέντρου.


Και σε συσκευασία δώρου....












Βασιλόπιτα χιονάνθρωπος







       














Για το κέικ:
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2,5 κούπες ζάχαρη
5 αυγά
1,5 κούπα γάλα
το χυμό από 1/2 πορτοκάλι μεγάλο
4 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.
3 κ.γ. μπέικιν
2 βανίλιες
ξύσμα από 2 πορτοκάλια

ζαχαρόπαστα
βουτυρόκρεμα


Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και ρίχνουμε εναλλάξ τα υγρά με τα άλευρα. Στο τέλος, ρίχνουμε το ξύσμα και τις βανίλιες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45΄ περίπου.
Αφού κρυώσει καλά το κέικ, καλύπτουμε το κέικ με βουτυρόκρεμα και βάζουμε στο ψυγείο. Στη συνέχεια, διακοσμούμε με τη ζαχαρόπαστα.










Βασιλόπιτα ¨Άγιος Βασίλης στην καμινάδα¨




Για το κέικ:
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2,5 κούπες ζάχαρη
5 αυγά
1,5 κούπα γάλα
το χυμό από 1/2 πορτοκάλι μεγάλο
4 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.
3 κ.γ. μπέικιν
2 βανίλιες
ξύσμα από 2 πορτοκάλια

ζαχαρόπαστα
βουτυρόκρεμα
μαρμελάδα


Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και ρίχνουμε εναλλάξ τα υγρά με τα άλευρα. Στο τέλος ρίχνουμε το ξύσμα και τις βανίλιες. Ψήνουμε σε δύο ταψάκια στρόγγυλα σε προθερμασμένο φούρνο για 25΄ περίπου. Επίσης, φτιάχνουμε ένα muffin για την καμινάδα.
Αφού κρυώσουν καλά τα κέικ, τα ενώνουμε με μαρμελάδα. Στη συνέχεια καλύπτουμε το κέικ με βουτυρόκρεμα και βάζουμε στο ψυγείο. Στη συνέχεια, διακοσμούμε με τη ζαχαρόπαστα.












Marshmellows τάρανδοι.....









Χριστουγεννιάτικο δέντρο ταχινόψωμου....