Πάσχα

Τα τσουρέκια μου


  


Υλικά:
1 και 1/3 ποτήρι νερό χλιαρό
180 γρ. μαγιά νωπή
2,5 κιλά αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
600 ml γάλα
750 γρ. ζάχαρη
6 αυγά
300 γρ. μινερβίνη
1 σακουλάκι μαχλέπι
1 κ.γ. κακουλέ
1 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση:
Λιώνουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και ρίχνουμε τόσο αλεύρι όσο να γίνει το μείγμα μας ένας χυλός. Το σκεπάζουμε για 15- 20 λεπτά, μέχρι να δούμε ότι άφρισε….



Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε μεγάλη λεκάνη, κάνοντας στη μέση μια λακκούβα.



Βάζουμε το γάλα στη φωτιά και το βγάζουμε αφού έχει κάψει, πριν όμως αρχίζει να βράζει.
Λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά τη μινερβίνη.
Στη λακκούβα με το αλεύρι ρίχνουμε το μαχλέπι, το κακουλέ και το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και από πάνω το μείγμα των αυγών.



Ρίχνουμε και το γάλα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Μόλις καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης, ρίχνουμε τη λιωμένη μινερβίνη λίγη λίγη. Ζυμώνουμε και ρίχνουμε μινερβίνη.



Αυτό γίνεται μέχρι να τελειώσει όλη η μινερβίνη. Αναποδογυρίζουμε τη ζύμη και σκεπάζουμε. Αφήνουμε να διπλασιαστεί.











Πρέπει να βάζουμε το δάχτυλο στη ζύμη και να μένει η δαχτυλιά, να μην γεμίζει η τρύπα.





Κόβουμε με ψαλίδι κομμάτια ζύμης σαν κορδόνια και πλέκουμε.  Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα. Αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσουν. Αφού φουσκώσουν, αλείφουμε με κρόκο διαλυμένο με λίγο νερό. Ψήνουμε για περίπου 20- 30 λεπτά, στους 170 C.











Πασχαλινά μπισκότα...

  


Υλικά: 
Μπισκότα: 150 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. άχνη
1 αυγό
1 βανίλια
1 κ.γ. μπέικιν
αλεύρι όσο πάρει

Αυγόγλασο: 1 ασπράδι αυγού
1 κ.γ. χυμό λεμόνι
1 βανίλια
άχνη ζάχαρη

ή ζαχαρόπαστα

Εκτέλεση: Χτυπάω στο μίξερ τη μαργαρίνη με την άχνη. Προσθέτω το αυγό και τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνω καλά, τυλίγω σε μεμβράνη και βάζω στο ψυγείο για 2 ώρες. Με κουπάτ κόβω τα σχέδια που επιθυμώ. Ψήνω 10 λεπτά περίπου. 

Αυγόγλασο: Χτυπάω στο μίξερ το ασπράδι, προσθέτω το χυμό και τη βανίλια και σιγά σιγά προσθέτω τόση άχνη, όσο αραιή ή πηχτή τη θέλω. Χρωματίζω αν θέλω με χρώματα ζαχαροπλαστικής.










Μόλις κρυώσουν τα μπισκότα διακοσμώ με το αυγόγλασο ή με τη ζαχαρόπαστα

  






Πασχαλινές καριόκες....



Υλικά:
1 κούπα νερό
1 κούπα ζάχαρη
60 γρ. μαργαρίνη

2 1/2 κούπες φρυγανιά τριμμένη
2 κούπες ψιλοκομμένα καρύδια
250 γρ. κουβερτούρα
300 γρ. βανίλια υποβρύχιο
 2 κ.σ. κονιάκ

400 γρ. λιωμένη κουβερτούρα
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη μαργαρίνη. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε το σιρόπι με τη φρυγανιά, τα καρύδια, το κονιάκ και την κουβερτούρα που έχουμε λιώσει μαζί με τη βανίλια υποβρύχιο.
Αλείφουμε με την λιωμένη κουβερτούρα τις θήκες σιλικόνες και τοποθετούμε στο ψυγείο. Όταν κρυώσει η κουβερτούρα, γεμίζουμε τις θήκες με το μείγμα της καριόκας και καλύπτουμε ξανά με την κουβερτούρα.




Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και ξεφορμάρουμε.






Κυρά Σαρακοστή

 

Υλικά:
3/4 ποτηριού αλάτι
3/4 ποτηριού νερό
2,5 περίπου ποτήρια αλεύρι

Χρώματα ζαχαροπλαστικής
σουσάμι, γαρύφαλλα, μπαχάρια


Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνει ένα εύπλαστο ζυμάρι. 



Χρωματίζουμε αν θέλουμε μέρη από το ζυμάρι και αρχίζουμε να φτιάχνουμε τη φιγούρα της κυρά Σαρακοστής. Διακοσμούμε με το σουσάμι, τα γαρύφαλλα και το μπαχάρι. Η κυρά Σαρακοστή δεν έχει στόμα και μύτη, τα χέρια της είναι σταυρωμένα και έχει 7 πόδια, ένα για την κάθε βδομάδα της σαρακοστής. Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε. Ο χρόνος εξαρτάται από το πάχος και το μέγεθος. Εγώ έκανα τις δύο αυτές φιγούρες και έψησα περίπου 30 λεπτά. 
















Αυγά σοκολατένια.... γεμιστά...



Υλικά:
Κουβερτούρα λιωμένη, μαζί με 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Smarties κουφετάκια
Καραμέλες


Εκτέλεση:
Με πινέλο αλείφουμε τις θήκες και τις βάζουμε στο ψυγείο. Μόλις παγώσει η κουβερτούρα, περνάμε ξανά ακόμη μια στρώση κουβερτούρας. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες 4 φορές. Αφήνουμε 2 ώρες και ξεφορμάρουμε.
Στο 1 μισό τοποθετούμε smarties ή καραμέλες και ενώνουμε με το ταίρι του. ¨Κολλάμε¨ με λιωμένη κουβερτούρα, την οποία βάζουμε προσεκτικά γύρω γύρω, στις ενώσεις. Διακοσμούμε όπως επιθυμούμε.










Μπισκοτιένες φωλιές πουλιών....






Υλικά:
1 συσκευασία μπισκότα digestive (250 γρ./ 19 μπισκότα)
125 γρ. αλμυρά sticks - μπατονέτες
125 γρ. κουβερτούρα
M & Μ' S  με φυστίκι

Εκτέλεση:
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Σπάζουμε σε μικρότερα κομμάτια τις μπατονέτες και τις ρίχνουμε στην λιωμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε τις σοκολατωμένες πλέον μπατονέτες πάνω στα μπισκότα. Από πάνω βάζουμε τα κουφετάκια,σαν να ήταν τα αυγουλάκια των πουλιών.....

Υπέροχο γλύκισμα! Συνδυάζει το γλυκό με το αλμυρό και το σοκολατιένο! Απλά φανταστικό!






Ζαρντινιέρα με καρότα!!!!



Υλικά:
γκοφρέτες
μπισκότα
λιωμένη κουβερτούρα (20 γρ.)
καρότα από ζαχαρόπαστα

Συναρμολόγηση
Για την κάθε ζαρντινιέρα χρειαζόμαστε 4 γκοφρέτες. Τη μία την κόβουμε στη μέση. Ως κόλλα χρησιμοποιούμε τη λιωμένη κουβερτούρα.



Γεμίζουμε τη ζαρντινιέρα με τριμμένο μπισκότο (αντί για χώμα). Μέσα τοποθετούμε τα πιο γλυκά καρότα του κόσμου!!!!