Ορεκτικά


Κοτόπουλο με μπεσαμέλ πάνω σε σφολιάτα....




Υλικά:
1 στήθος κοτόπουλο βρασμένο και κομμένο σε κομμάτια
μπεσαμέλ με 1 λίτρο γάλα
150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
5 φέτες ζαμπόν σε κομματάκια
5 φέτες γκούντα σε κομματάκια
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
1 φύλλο σφολιάτας

Εκτέλεση:

Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και τοποθετούμε πάνω τη σφολιάτα. Την τρυπάμε με ένα πιρούνι για να μην φουσκώσει και ψήνουμε για 10 λεπτά. 

Κρατάμε 1 ποτήρι μπεσαμέλ και στην υπόλοιπη ανακατεύουμε όλα τα υλικά (κρατάμε λίγο κεφαλοτύρι). 


Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στη μισοψημένη σφολιάτα και από πάνω καλύπτουμε με το ποτήρι της μπεσαμέλ που κρατήσαμε. Πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι και ψήνουμε στους 180ο C για περίπου 30 λεπτά.








Krispies με κατίκι και ντομάτα



Υλικά:
Krispies
κατίκι Δομοκού
φέτες ντομάτας
αλάτι και ρίγανη

Εκτέλεση:
Αλείφουμε λίγο κατίκι πάνω στα krispies και τοποθετούμε μια μικρή φέτα ντομάτας. Ρίχνουμε αλάτι και ρίγανη.






Φέτα ψητή



Υλικά:
1 κομμάτι τυρί φέτα πάχους 1,5- 2 εκ.
1/2 ντομάτα ψιλοκομμένη
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
πιπέρι
αλάτι
ρίγανη
ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε τη φέτα σε πυρέξ και πιπερώνουμε. Από πάνω βάζουμε την ντομάτα και την πιπεριά. Ρίχνουμε αλάτι, ρίγανη και ελαιόλαδο. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 220 C για 20- 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να φύγουν όλα τα υγρά της φέτας.








Αραβική πίτα με ψητά λαχανικά




Υλικά:
2 αραβικές πίτες
2 μελιτζάνες
2 κολοκυθάκια
2 πιπεριές φλωρίνης

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε φέτες πάχους 1 εκ. Ρίχνουμε αλάτι και λίγο λάδι, ανακατεύουμε καλά και αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, περίπου 20-30 λεπτά. Μόλις κρυώσουν, μοιράζουμε τα λαχανικά στις 2 αραβικές και τις κλείνουμε φτιάχνοντας ρολό.






Νηστίσιμα κεφτεδάκια με τόνο και λαχανικά



Υλικά:
300 γρ. βρασμένες πατάτες και ποτλοποιημένες
2 κ.σ. βρασμένο αρακά
2 κ.σ. βρασμένο καλαμπόκι
1 μικρό καρότο βρασμένο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
1 κ.σ. κρεμμύδι ξερό στο multi
1 συσκευασία τόνος (στραγγισμένο από το νερό ή το λάδι)
αλάτι, πιπέρι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
4 φρυγανιές τριμμένες

φρυγανιά τριμμένη για το πανάρισμα και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε μαζί όλα τα υλικά και πλάθουμε κεφτεδάκια.



Πανάρουμε με την τριμμένη φρυγανιά και τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο.









Αβοκάντο με ντομάτα, αγγουράκι και αραβική πίτα



Υλικά:
1 αβοκάντο
1 μικρή ντομάτα ψιλοκομμένη
1 μικρό αγγουράκι ψιλοκομμένο
ελάχιστο ελαιόλαδο
αλάτι
μηλόξυδο
χυμός λεμονιού

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το αβοκάντο και το κάνουμε πουρέ, πατώντας το με ένα πιρούνι. Ρίχνουμε το λάδι, το λεμόνι, το ξύδι και το αλάτι, τη ντομάτα και το αγγουράκι και ανακατεύουμε. Βάζουμε μια αραβική πίτα στην τοστιέρα και την τραγανίζουμε.... Κόβουμε κομματάκια και τα βουτάμε στο ντιπ του αβοκάντο.







Πιπεριές κέρατα γεμιστές με τυριά



Υλικά:
10 πιπεριές κέρατα
250 γρ. φέτα
100 γρ. κασέρι τριμμένο
2 τριμμένες φρυγανιές
Ρίγανη
Αλάτι, πιπέρι
Σάλτσα ντομάτας ( το χυμό από 3 ντομάτες)
Ελαιόλαδο


Εκτέλεση:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πιπεριές. Τις χαράζουμε από την μία πλευρά, όπου θα βάλουμε και τη γέμιση. Αυτή η πλευρά θα είναι προς τα πάνω.



Για τη γέμιση, τρίβουμε τη φέτα και την ανακατεύουμε με το κασέρι, τη φρυγανιά, τη ρίγανη και το πιπέρι. Γεμίζουμε τις πιπεριές και τις αραδιάζουμε σε πυρέξ.



Πάνω από την κάθε πιπεριά ρίχνουμε λίγη σάλτσα και ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 175 C για 20-30 περίπου λεπτά.










Μπουγιουρντί



Υλικά: 1 μεγάλη ντομάτα ή ντοματίνια κομμένα σε μπουκίτσες
2 πιπεριές πράσινες ψιλοκομμένες
1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
Μπόλικη φέτα σπασμένη με το χέρι
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
λίγο ελαιόλαδο

Σε πυρίμαχο σκεύος ανακατεύουμε όλα τα υλικά και ψήνουμε περίπου 30 λεπτά σε δυνατή θερμοκρασία.





Σπανάκι ογκρατέν


Υλικά: 
Βάση: 1 φλιτζάνι του καφέ λάδι
1 φλιτζάνι του καφέ μινερβίνη
1 κ.γ. μπέικιν
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
1,5 φλιτζάνι τσαγιού κεφαλογραβιέρα τριμμένη
Αλεύρι όσο πάρει (να είναι μαλακή η ζύμη μας) περίπου 200 - 250 γρ.

Γέμιση: 1 κιλό σπανάκι (ζεματισμένο και στραγγισμένο)
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
Άνηθος

Μπεσαμέλ με 1 λίτρο γάλα
Κεφαλογραβιέρα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Βάση: Ενώνουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμαράκι. Αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί και απλώνουμε στη βάση ενός πυρέξ.


Γέμιση: σε τηγάνι τσιγαρίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο το σπανάκι με τα κρεμμυδάκια μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά. Στο τέλος ρίχνουμε λίγο αλάτι και τον άνηθο. Αφού κρυώσει λίγο, στρώνουμε πάνω από τη βάση.


Πάνω από το σπανάκι ρίχνουμε και τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τριμμένη κεφαλογραβιέρα. Ψήνουμε στους 180 για 1 περίπου ώρα. 









Ομελέτα με tulip και άνηθο








Υλικά:
5 αυγά
3 κλωναράκια άνηθο
λίγο tulip σε κυβάκια
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Χτυπάμε τα αυγά και τα αλατοπιπερώνουμε. Μόλις κάψει το λάδι, βάζουμε τα αυγά στο τηγάνι. Αφού ψηθούν λίγο προσθέτουμε τον άνηθο και το tulip.Γυρίζουμε την ομελέτα και από την άλλη πλευρά.

  






Κολοκυθοκεφτέδες νηστίσιμοι







Υλικά: 
5 κολοκυθάκια
1 πατάτα
1 κρεμμύδι
1 μπέικιν
μαϊντανός, άνηθος, δυόσμος 
αλάτι, πιπέρι, 
αλεύρι, 
λίγο ψωμί  (2-3 φέτες) ή φρυγανιά


Εκτέλεση
Τρίβουμε στον τρίφτη τα κολοκυθάκια, την πατάτα και το κρεμμύδι. Μουσκεύουμε το ψωμί (ψίχα) σε νερό και το στύβουμε. Βάζουμε την μπέικιν, τον άνηθο, το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και λίγο αλεύρι. Γίνεται ένας χυλός. Ρίχνουμε στο τηγάνι με κουτάλι. Τηγανίζουμε έναν κεφτέ. Εάν κολλάει θέλει κι άλλο αλεύρι.

Εναλλακτικά, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο λάδι στο μείγμα και να βάλουμε κουταλιές σε λαδόκολλα και να ψήσουμε στο φούρνο για 20- 30 λεπτά.









Μπακαλιαροκροκέτες με μπίρα (Αργυρώ)


Υλικά:
500 γραμμ. ξαλμυρισμένος και καθαρισμένος μπακαλιάρος
2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
4- ­5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτάκι μπίρα (330 ml)
250 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
μπόλικο φρέσκο πιπέρι

Εκτέλεση:

Με τα δάχτυλα μαδάμε τον μπακαλιάρο σε ίνες. Τον βάζουμε σε μπολ. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά, ν’ αναμειχθεί ο χυλός. Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο για 20΄, να ενωθούν οι γεύσεις. Βρέχουμε ένα κουτάλι σε νερό και παίρνουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα. Τη ρίχνουμε σε καυτό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε για 2΄ από κάθε πλευρά τις κροκέτες, μέχρι να ροδίσουν. Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσουν. Τις σερβίρουμε με σκορδαλιά.






Κρέπες με κοτόπουλο

Υλικά:
Για τις κρέπες: 4 αυγά
2 κούπες γάλα
2 κούπες αλεύρι
Λίγη ζάχαρη και λίγο αλάτι
Λίγο κονιάκ και λίγο λάδι

Για τη γέμιση: 2 στήθη κοτόπουλο
2 καρότα
2 πιπεριές
1 μαγιονέζα (250 γρ.)
250 γρ. κασέρι
250 γρ. ζαμπόν

Εκτέλεση:
Για τις κρέπες: Χτυπάμε τα αυγά και σιγά σιγά ενσωματώνουμε το γάλα και το αλεύρι. Στο τέλος, βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι.
Για τη γέμιση: Βράζουμε το κοτόπουλο και τα καρότα. Κόβουμε σε κυβάκια τις πιπεριές, το κασέρι και το ζαμπόν. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
Σε κάθε κρέπα βάζουμε λίγη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό.

Αν θέλουμε, τοποθετούμε σε πυρέξ, πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι και ψήνουμε για 10 λεπτά.








Πατάτες σαν τηγανιτές στη λαδόκολλα


 


Υλικά:
3 μέτριες πατάτες
Αλάτι
Ρίγανη
Λίγο λάδι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σαν να θέλουμε να τις τηγανίσουμε. Τις βάζουμε σε μπολ. Ρίχνουμε αλάτι, ρίγανη και λάδι τόσο όσο να λαδωθούν οι πατάτες. Ρίχνουμε σε ταψί ρηχό όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180 C μέχρι να ροδίσουν.








Τυλιχτά


Υλικά:
5 φύλλα κρούστας
10 φέτες ωμοπλάτη
10 φέτες γκούντα
1 κούπα μπεσαμέλ

Πανάρισμα: 2 αυγά χτυπημένα
200 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι

Εκτέλεση:

Κόβουμε τα φύλλα σε 4 λωρίδες οριζόντιες. Στην κάθε λωρίδα, βάζουμε στην κάτω άκρη μισή φέτα ωμοπλάτη, από πάνω μισή φέτα γκούντα και από πάνω 1 κ.γ. μπεσαμέλ. Γυρνάω τα διπλανά προς τα μέσα για κρατάνε τη γέμιση και αρχίζω να τυλίγω σε ρολάκι. Βάζω το ρολό στα χτυπημένα αυγά και μετά στο τριμμένο κεφαλοτύρι. Τηγανίζω και τοποθετώ σε αντικολλητικό χαρτί.







Δεν υπάρχουν σχόλια: