Κέικ


Κέικ με κρέμα και σάλτσα κερασιών


Υλικά:
Για το κέικ: 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100ml γάλα
130ml σπορέλαιο
200 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
2 βανίλιες
1 μπέικιν
λίγο αλάτι 
ξύσμα ενός λεμονιού (http://www.filenades.gr)

Για την κρέμα:500ml γάλα
120 γρ. ζάχαρη
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
4 βανίλιες
ξύσμα ενός λεμονιού (http://www.filenades.gr)

Για τη σάλτσα κερασιών:

200 γρ. κεράσια (χωρίς τα κουκούτσια)
3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1/2 κούπα νερό
2 κ.σ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση:

Κρέμα: Ζεσταίνουμε το γάλα. Σε μπολάκι ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά, όπου ρίχνουμε λίγο γάλα. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα.



Κεράσια: Σε κατσαρόλα βάζουμε τα κεράσια με τη ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το κορν φλάουρ διαλυμένο στο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.



Κέικ: Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε, προσθέτοντας τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνουμε σε ταψάκι. Με κουταλιές ρίχνουμε μέσα στο μείγμα του κέικ εδώ κι εκεί την κρέμα και μετά και τα κεράσια. Ψήνουμε στους 175 C για 35- 40 λεπτά περίπου.

  








Κερασοκέικ



Υλικά:
1/2 δόση κέικ κλασικό (ή νηστίσιμο)
400 περίπου γρ. κεράσια χωρίς το κουκούτσι

Εκτέλεση:
Σε φόρμα 28 εκ. ρίχνουμε το μείγμα του κέικ και τοποθετούμε τα κεράσια, μπήγοντας τα προς τα κάτω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 -40 λεπτά περίπου. 












Kέικ ζέβρα



Υλικά:
250 γρ. μαργαρίνη
2 ποτήρια ζάχαρη
4 αυγά
1 και 1/3 ποτήρι γάλα
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
ξύσμα πορτοκαλιού
3-4 κ.σ. κακάο άγλυκο κοσκινισμένο

Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Εναλλάξ ρίχνουμε το γάλα και το αλεύρι. Τέλος, βάζουμε και το ξύσμα. Χωρίζουμε το μείγμα στα 2. Το ένα μείγμα το αφήνουμε όπως είναι, ενώ στο άλλο ενσωματώνουμε το κακάο.

Σε βουτυρωμένη φόρμα ρίχνουμε 4 κ.σ. από το άσπρο μείγμα, στη συνέχεια 4 κ.σ. από το σοκολατένιο, ξανά από το άσπρο και το σοκολατένιο. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα μείγματά μας.

 


Ψήνουμε στους 175 C για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι μας.....










Νηστίσιμο κέικ με σταγόνες κουβερτούρας

Υλικά:
1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
2 ποτήρια ζάχαρη
1 κουτάκι πορτοκαλάδα με ανθρακικό (330 ml)
4 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 μπέικιν
ξύσμα πορτοκαλιού
1 σακουλάκι σταγόνες κουβερτούρας (115 γρ.)

Εκτέλεση:
Χτυπάμε με τον αυγοδάρτη το λάδι με τη ζάχαρη και προσθέτουμε την πορτοκαλάδα, το αλεύρι, τη μπέικιν και το ξύσμα. Στο τέλος, βάζουμε και τις σταγόνες.



Ψήνουμε στους 175 C για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι μας.....






















Κέικ σοκολάτας νηστίσιμο



Υλικά:
100 γρ. κακάο
400 γρ. ζάχαρη
300 γρ. αλεύρι
1 μπέικιν 
1 πρέζα αλάτι
200 γρ. αραβοσιτέλαιο
1 ποτήρι ζεστό νερό
250 ml φυτική σαντιγί
200 γρ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα
2 βανίλιες
λίγο κονιάκ


Εκτέλεση:
Σε κατσαρολάκι λιώνουμε την κουβερτούρα και προσθέτουμε το αραβοσιτέλαιο, την φυτική σαντιγί και το νερό. 
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα στέρεα υλικά και σιγά σιγά τα ενώνουμε το υγρό μείγμα. Τελειώνουμε με τις βανίλιες και το κονιάκ.
Ρίχνουμε το μείγμα σε ταψάκι 28 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C για 45 περίπου λεπτά.

  

Σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και ρόδια.








Κερασόπιτα με σοκολάτα




Υλικά για το κέικ: 125 γρ. βούτυρο
 1 και 1/3 κούπες ζάχαρη
3 αυγά
1 και 1/3 κούπες αλεύρι
2 κ.γ. μπέικιν
λίγο κονιάκ
1 βανίλια

Εκτέλεση: Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Κατόπιν ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά. Συνεχίζουμε με το αλεύρι, τη μπέικιν, τη βανίλια και το κονιάκ. Αδειάζουμε σε ένα ταψάκι (περίπου 30 με 20) και ψήνουμε περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι. 




Κεράσια:200 γρ. κεράσια (χωρίς τα κουκούτσια)
3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1/2 κούπα νερό
2 κ.σ. κορν φλάουρ

Σημείωση: αν μας αρέσουν πολύ τα κεράσια μπορούμε να κάνουμε διπλάσια δόση. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για κεράσια κομπόστα βύσσινο.

Κεράσια: Σε κατσαρόλα βάζουμε τα κεράσια με τη ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το κορν φλάουρ διαλυμένο στο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.




Γλάσο σοκολάτας: 200 γρ. κουβερτούρα
1 και 1/2 κούπα άχνη ζάχαρη
2 κ.σ. κονιάκ
3 κ.σ. γάλα
1-2 κρόκους αυγών
2 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση: Λιώνουμε σε μπεν μαρι την κουβερτούρα και προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη, μαζί και το κονιάκ, το γάλα και τους κρόκους. Τέλος, προσθέτουμε και το βούτυρο. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να στέκεται καλύτερα.



Συναρμολόγηση: Πάνω από το κέικ που έχει κρυώσει ρίχνουμε τα κεράσια (επίσης κρύα)
και από πάνω προσθέτουμε το γλάσο σοκολάτας.





Καλή μας όρεξη!!!!




Κέικ ινδοκάρυδο (νηστίσιμο, χωρίς λάδι)



Υλικά:
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
1 κούπα πορτοκαλάδα με ανθρακικό
2 κούπες αλεύρι
3 κούπες ινδοκάρυδο
1 μπέικιν
1 βανίλια
ξύσμα πορτοκαλιού
προαιρετικά σταγόνες κουβερτούρας

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και ψήνουμε σε ταψάκι, σε λαδόκολλα για περίπου 35 λεπτά στους 175 C, μέχρι να ροδίσει και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι….











Κέικ καρότου νηστίσιμο

 

Υλικά:
1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
1 ποτήρι καστανή ζάχαρη
4 τριμμένα καρότα
1 μικρό μήλο τριμμένο
1/2 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού 
1/4 κ.γ. σόδα
1/3 κ.γ. κανέλα
2 κ.σ. σταφίδες
λίγα καρύδια χοντροσπασμένα
3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
λίγο κονιάκ
(αν το μείγμα είναι σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι)

Εκτέλεση:
Χτυπάμε το αραβοσιτέλαιο με τη ζάχαρη και ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Στο τέλος προσθέτουμε και το αλεύρι. Ρίχνουμε το μείγμα σε φόρμα ή ταψάκι και ψήνουμε στους 175 C για περίπου 50- 60 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι.






Κέικ με ρευστή σοκολάτα και μπισκότα (Ελένη Ψυχούλη)





Υλικά:
350 γρ. σοκολάτα
100 γρ. μπισκότα τύπου digestive
225 γρ. μαργαρίνη Bιτάμ
5 αβγά
300 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση:
Κόβουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια. Λιώνουμε τη μαργαρίνη με τη σοκολάτα. Χτυπάμε τα αβγά, προσθέτοντας σιγά σιγά τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε το μείγμα της σοκολάτας στο μείγμα με τα αβγά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα μπισκότα χοντροσπασμένα και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ σε μια φόρμα με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 160 C στον αέρα για 40 περίπου λεπτά.

Πραγματικά υπέροχο!!




Κλασικό κέικ

Υλικά:
250 γρ. μαργαρίνη
2 ποτήρια ζάχαρη
4 αυγά
1 και 1/3 ποτήρι γάλα
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Εναλλάξ ρίχνουμε το γάλα και το αλεύρι. Τέλος, βάζουμε και το ξύσμα.
Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε στους 175 C για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι μας.....








Κολασμένο γεμιστό κέικ (Αργυρώ Μπαρμπαρίγου)


  

Υλικά:
250 γρ. μαργαρίνη
250 γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη
250 γρ. ζάχαρη
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
6 αυγά
2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι
10 γεμιστά μπισκότα


Εκτέλεση:
Βάζουμε την σοκολάτα και την μαργαρίνη σε κατσαρόλα και τα λιώνουμε. Σε μπωλ σπάμε τα αυγά, προσθέτουμε την ζάχαρη, το αλάτι και τις βανίλιες και τα χτυπάμε δυνατά για 2 λεπτά με μίξερ χειρός. Προσθέτουμε την λιωμένη σοκολάτα, ανακατεύουμε καλά με το μίξερ. Τέλος, προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα το μείγμα, να αναμειχθεί. Κόβουμε τα γεμιστά μπισκότα σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά φόρμα με τρύπα στη μέση. Ψήνουμε το τέλειο κέικ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 230 C αέρα για 15΄ (να σκάσει η επιφάνεια του). Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με παγωτό και χτυπημένη κρέμα.









Κέικ μανταρίνι (του Κυριάκου Μελά)




 



Υλικά:
4 μανταρίνια ( κλημεντίνες)
1 κεσεδάκι γιαούρτι (200γρ)
110γρ ελαιόλαδο
2 αυγά
350 γρ. ζάχαρη
1 ½ κτγ σόδα
1 ½ κγ μπέικιν πάουντερ
½  κγ αλάτι
1 βανίλια
150γρ σοκολάτα γάλακτος ή κουβερτούρα
400γρ αλεύρι

Εκτέλεση:

Βάζουμε στο μπλέντερ -μέχρι να γίνει ένας χυλός- τα μανταρίνια ολόκληρα με την φλούδα τους, το λάδι και το γιαούρτι, αφήνοντας μια κουταλιά στην άκρη. Συνεχίζουμε με τα αυγά, τη σόδα, τη βανίλια και την ζάχαρη. Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον χυλό. Χωρίζουμε 4-5 κουταλιές και προσθέτουμε κακάο και την μια κουταλιά γιαούρτι που κρατήσαμε. Βουτυρο- κακαώνουμε τη φόρμα του κέικ και αλείφουμε μόνο τα τοιχώματα με το μίγμα του κακάο. Έπειτα ρίχνουμε τα ¾ από το άσπρο μίγμα και βάζουμε την σοκολάτα σε λωρίδα από πάνω. Τελειώνουμε με το υπόλοιπο άσπρο και από πάνω το υπόλοιπο μίγμα του κακάο. 

Η γεύση του μανταρινιού δεν υπάρχει!!!







Κέικ λεμονιού











Υλικά:
125 γρ. μαργαρίνη
1 ποτήρι σπορέλαιο
2 ποτήρια ζάχαρη
4 αυγά
1,5 κούπα γάλα
χυμός από 2 λεμόνια
4 ποτήρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
ξύσμα από 2 λεμόνια

Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη, το σπορέλαιο και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Εναλλάξ ρίχνουμε το γάλα, το χυμό λεμονιού και το αλεύρι. Τέλος, βάζουμε και το ξύσμα.
Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε στους 175 C για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι μας.....












Κέικ λεμονιού με γλάσο λεμόνι

1 δόση κέικ λεμονιού
Γλάσο λεμονιού

Υλικά για το γλάσο:
200 γρ. νερό
70 γρ. ζάχαρη
2 κ.σ. κορν φλάουερ
χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από βούτυρο σε κατσαρολάκι και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει. Μόλις δέσει το μείγμα το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 2 κ.σ. βούτυρο.

Συναρμολόγηση:

Κόβουμε το κέικ στη μέση και απλώνουμε το μισό γλάσο στο κάτω μέρος του κέικ. Τοποθετούμε το πάνω μέρος και ρίχνουμε και το υπόλοιπο γλάσο. 








Σταφιδόψωμο - σταφιδοκέικ

Υλικά:
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 ποτήρι νερό
1 κ.σ. κανέλα
1 μπέικιν
1κ.γ. σόδα
Αλεύρι (όσο πάρει για να γίνει χυλός)
1 ποτήρι σταφίδες
½ κούπα καρύδια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε τη σόδα μέσα στο χυμό σε μπολ. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και το αλεύρι μέχρι να γίνει ένας χυλός, σαν του κέικ. Αλευρώνουμε τις σταφίδες (για να μην πέσουν στον πάτο του μείγματος) και τις ρίχνουμε κι αυτές μαζί με τα καρύδια στο μείγμα. Ψήνουμε σε ταψάκι στους 180 για 1 ώρα περίπου.







Κέικ με καρύδια και σοκολάτα (Βέφα Αλεξιάδου)

Υλικά:
1 κούπα μαργαρίνη
1,5 κούπα ζάχαρη
1,5 κούπα αλεύρι  που φουσκώνει μόνο του
1 μπέικιν
1 κ.γ. κανέλα
6 αυγά
2 κούπες καρύδια ψιλοκομμένα
125 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

Εκτέλεση:
Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Στο τέλος, προσθέτουμε τα καρύδια και την κουβερτούρα και ανακατεύουμε με το χέρι. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα του κέικ και ψήνουμε στους 175 C για 1 ώρα περίπου, μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι….
Για το σιρόπι. Βράζουμε για 5 λεπτά τα υλικά. Μόλις κρυώσει λίγο ρίχνουμε και το κονιάκ.
Μόλις βγει το κέικ από τον φούρνο το αφήνουμε να σταθεί για 3-4 λεπτά και μετά σιροπιάζουμε.

Σερβίρουμε με παγωτό!





Νηστίσιμο κέικ με ανανά



Υλικά:
1 μικρή κονσέρβα ανανά (235 γρ.)
1/2 ποτήρι καλαμποκέλαιο
1/2 ποτήρι ζάχαρη
2 ποτήρια αλεύρι γ.ο.χ.
1,5 κ.γ. μπέικιν
1 βανίλια

λίγη άχνη για διακόσμηση

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το καλαμποκέλαιο. Ρίχνουμε το σιρόπι από την κονσέρβα, το αλεύρι, τη μπέικιν και τη βανίλια. Κόβουμε τον ανανά σε κυβάκια και τον ρίχνουμε μέσα στο μείγμα, μαζί με τα υγρά του.



Ψήνουμε σε μακρόστενη φόρμα στους 175 C για περίπου 25 λεπτά. Αφού κρυώσει καλά αχνίζουμε και.... καλή μας όρεξη!







Κέικ πορτοκαλιού

Υλικά:
1 κούπα σπορέλαιο
1 1/2 κούπα ζάχαρη
3 κούπες αλεύρι
4 αυγά
1 μπέικιν
2 βανίλιες
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1/3 κούπας γάλα
λίγο κονιάκ

Εκτέλεση:
Χτυπάμε τη ζάχαρη με το σπορέλαιο και ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Ψήνουμε στους 175 C.