Κουλουράκια



Τα κουλουράκια της κ. Μαρίας



Υλικά:
1,5 κούπα ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
5 αυγά
5 κ.σ. γάλα
2 βανίλιες
750 γρ. αλεύρι
2 μπέικιν
ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού


Εκτέλεση:
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Βάζουμε όσο αλεύρι πάρει η ζύμη μας. Πλάθουμε κουλουράκια σε ό,τι σχέδια θέλουμε και τοποθετούμε σε ταψί, σε λαδόκολλα. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 15 λεπτά.







Κουλουράκια κανέλας, της θείας Τούλας (νηστίσιμο)


Υλικά: 
1 ποτήρι νερού λάδι (αραβοσιτέλαιο)
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
1 ποτήρι νερού χυμό πορτοκάλι
1 κ.γ. σόδα
2 κ.γ. κανέλα
1 μπέικιν
4 βανίλιες
περίπου 1 κιλό αλεύρι


Εκτέλεση: 

Λιώνουμε τη σόδα στο πορτοκάλι και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Πλάθουμε κουλουράκια και τα ακουμπάμε σε μείγμα ζάχαρης- κανέλας. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.










Κουλουράκια καρότου (νηστίσιμο)









Υλικά:
3 καρότα τριμμένα στο λεπτό τρίφτη
50 γρ. καλαμποκάλευρο
100 γρ.  αραβοσιτέλαιο
150 γρ.  νερό
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 ½ κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Πλάθουμε κορδόνια και τα ενώνουμε σε μικρά κυκλάκια. Τοποθετούμε σε λαδόκολλα και ψήνουμε στους 175 C για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν. 








Κουλούρια λεμονιού, της θείας Μαρίας

Υλικά:
650 γρ. αλεύρι
250 γρ. βούτυρο
250 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
2 βανίλιες
½ κ.γ. σόδα
1 κ.γ. μπέικιν
½ κ.γ. αλάτι
Ξύσμα από 2 λεμόνια
75 ml χυμός λεμονιού

Εκτέλεση:

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά, τις βανίλιες, το αλάτι και τη μπέικιν. Ρίχνουμε τη σόδα στο χυμό και μαζί με το ξύσμα ενσωματώνουμε στα υπόλοιπα υλικά. Τελευταίο βάζουμε το αλεύρι. Πλάθουμε κουλουράκια και ψήνουμε στους 180 C μέχρι να ροδίσουν.