Πίτες

Πλαστός


Υλικά:
Για τον χυλό: 1400 γρ. νερό
1 γιαουρτάκι στραγγιστό (200 γρ.)
1 κ.γ. γεμάτο αλάτι
1 κ.γ. μπέικιν
αλεύρι σκληρό όσο πάρει μέχρι να γίνει χυλός (όπως το κέικ)

Για την γέμιση: 1/2 κιλό σπανάκι (πλυμένα και κομμένα)
3 πράσα σε λεπτές ροδέλες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
λίγο άνιθο
λάδι
αλάτι
1/2 κιλό φέτα χοντροκομμένη


Εκτέλεση:
Γέμιση: ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Στο τέλος ρίχνουμε και τη φέτα.



Στο νερό διαλύουμε το γιαούρτι, ρίχνουμε το αλάτι, τη μπέικιν και το αλεύρι. Λαδώνουμε πολύ καλά το μεγάλο ταψί της κουζίνας και ρίχνουμε λίγο παραπάνω από το μισό χυλό. 



Από πάνω ρίχνουμε λίγο λάδι και μετά το σπανάκι να καλύψει όλο το ταψί. Συνεχίζουμε ρίχνοντας τον υπόλοιπο χυλό και ξανά λίγο λάδι.



  Ψήνουμε στους 180 C για περίπου 1 ώρα.









Γαλατόπιτα


Υλικά:
2 λίτρα γάλα
600 γρ. ζάχαρη
5 αυγά
3 βανίλιες
Ξύσμα και χυμό ενός πορτοκαλιού
100 γρ. άνθος αραβοσίτου βανίλια
7 κ.σ. αλεύρι
1 κιλό φύλλα
1 ½ κ.σ. κανέλα
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα καρύδια χοντροκοπανισμένα

Εκτέλεση:
Διαλύουμε το αλεύρι με λίγο από το γάλα. Σε 1 κούπα γάλα διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου και τη ζάχαρη. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα. Πριν πάρει βράση, ρίχνουμε τα γάλατα με το αλεύρι και το άνθος αραβοσίτου, τις βανίλιες, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει λίγο ρίχνουμε μέσα και το βούτυρο και τα αυγά χτυπημένα.



Σε πιατάκι ανακατεύουμε την κανέλα με την 1 κούπα ζάχαρη. Σε ταψί βάζουμε κάτω 2 φύλλα λαδωμένα, ενώ στα υπόλοιπα ανά φύλλο βάζουμε μαζί με το λάδι και καρύδια και από το μείγμα της κανέλας- ζάχαρης.


Μόλις τελειώσουν τα μισά φύλλα βάζουμε την κρέμα.


 Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.


Δεν βάζουμε καρύδια και κανέλα- ζάχαρη στο τελευταίο φύλλο. Εδώ χτυπάμε ένα αυγό με λίγο λάδι και το αλείφουμε με πινέλο. Χαράζουμε την πίτα και ψήνουμε στους 175 C για περίπου 1 ώρα.







Μπατζίνα (κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο)


Υλικά: 1 κιλό κολοκυθάκια
3 αυγά
1/2 κούπα γάλα
λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 μπέικιν
1/2 κούπα λάδι
αλάτι, πιπέρι
δυόσμο ξερό
300 γρ. φέτα χοντροκομμένη

Εκτέλεση: Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον χοντρό τρίφτη και τα στραγγίζουμε καλά. Τα ανακατεύουμε με τα αυγά, το γάλα και τα υπόλοιπα υλικά. Αλεύρι ρίχνουμε τόσο όσο το μείγμα μας να γίνει ένας χυλός. Τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί της κουζίνας ή σε λαδόκολλα και ψήνουμε για 30-40 περίπου, μέχρι να ροδίσει όλη η επιφάνεια της πίτας.






Σπανακόπιτα νηστίσιμη


Υλικά: 900 γρ. φύλλο κρούστας
3/4 κούπας ελαιόλαδο

750 γρ. σπανάκι
3/4 κούπας ελαιόλαδο
1 πράσο
2 κρεμμυδάκι φρέσκα
λίγο άνηθο
μια χουφτίτσα πλιγούρι
2 κ.σ. γεμάτες σκληρό αλεύρι
αλάτι

Εκτέλεση: Κόβουμε το σπανάκι και το πλένουμε καλά. Το στραγγίζουμε. Το ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, το πράσο, τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια όλα ψιλοκομμένα, το λάδι, το πλιγούρι, το αλάτι και το αλεύρι. 


Λαδώνουμε το ταψί της κουζίνας και βάζουμε τέσσερα φύλλα, λαδώνοντας το καθένα κάθε φορά, πριν βάλουμε το επόμενο από πάνω. 

Ρίχνουμε λίγη γέμιση και ξανά δύο φύλλα λαδωμένα. 

Συνεχίζουμε με τον τρόπο αυτό μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα. Κρατάμε για πάνω τέσσερα φύλλα, τα οποία πάλι βάζουμε λαδωμένα, αφού έχει τελειώσει όλη η γέμιση. Το τελευταίο φύλο το ραντίζουμε με λίγο λάδι και λίγο νερό. Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου. 



           
           


Κοτόπιτα της Πέπης


Υλικά:
Φύλλο: 2 ποτήρια πορτοκαλάδα με ανθρακικό
1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
2 γιαουρτάκια
4 κ.γ. μπέικιν
8 φλιτζάνια αλεύρι
(αν θέλετε λιγότερο φύλλο..... φτιάξτε τη μισή δόση. Άλλωστε, έτσι την φτιάχνει η Πέπη...)

Γέμιση: 1 στήθος κοτόπουλο βρασμένο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια
2 κ.σ. αλεύρι
2 φλιτζάνια γάλα
2 κ.σ. μουστάρδα
1 φλιτζάνι κίτρινο τυρί τριμμένο
 1 φλιτζάνι ζαμπόν κομμένο σε κύβους

Εκτέλεση:
Ζύμη: Ενώνουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 περίπου λεπτά.


Γέμιση: Κόβω το κοτόπουλο σε κυβάκια και τα σοτάρω σε λίγο λάδι. Σε κατσαρόλα λιώνω λίγη μαργαρίνη και τσιγαρίζω τα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι. Ρίχνω το αλεύρι και το γάλα και φτιάχνω μια ψευτο - μπεσαμέλ. Αλατοπιπερώνω και ρίχνω μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά καθώς και το κοτόπουλο.


Χωρίζω τη ζύμη για το φύλλο σε δύο μέρη και ανοίγω σε δύο φύλλα. Απλώνω το ένα φύλλο σε ένα πυρέξ, ρίχνω τη γέμιση και καλύπτω με το δεύτερο φύλλο. Ψήνω στους 175 C για 45 περίπου λεπτά.




Κοτόπιτα με σφολιάτα, της Ανθής

Υλικά:
1 στήθος κοτόπουλο βρασμένο και κομμένο σε κομμάτια
μπεσαμέλ με 1 λίτρο γάλα
κεφαλοτύρι τριμμένο
5 φέτες ζαμπόν σε κυβάκια
5 φέτες γκούντα σε κυβάκια
1 πιπεριά
1 φύλλο σφολιάτας

Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε μπεσαμέλ με 1 λίτρο γάλα. Κρατάμε χωριστά 1 μέρος αυτής. Στο υπόλοιπο βάζουμε το κοτόπουλο, το κεφαλοτύρι, την πιπεριά, το ζαμπόν και το γκούντα.
Σε πυρέξ που έχουμε βουτυρώσει απλώνουμε τη σφολιάτα και από πάνω προσθέτουμε το μείγμα με τη μπεσαμέλ και το κοτόπουλο. Από πάνω βάζουμε τη λίγη μπεσαμέλ που κρατήσαμε στην αρχή. Πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και ψήνουμε στους 180ο C περίπου για 30 λεπτά.

Ανοίγει υπέροχα την όρεξη!






Κοτόπιτα της κ. Σοφίας

Υλικά:
1 στήθος κοτόπουλου 
200 γρ. πάριζα σε κυβάκια
200 γρ. γκούντα σε κυβάκια
200 γρ. τρικαλινό σε κυβάκια
1 πιπεριά πράσινη σε κυβάκια
1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
2 κ.σ. κέτσαπ
1 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. μαγιονέζα
1 αβγό (ωμό)
1 φλυτζάνι του καφέ γάλα
1 κ.σ. κορν φλάουρ
αλάτι και λίγο
1/2 κιλό φύλλα
1 σόδα (αναψυκτικό 160 ml).

Εκτέλεση:
Βράζουμε το στήθος κοτόπουλου με λίγο αλάτι και το κόβουμε σε κυβάκια. Μαζί, βάζουμε την πάριζα , το γκούντα, το τρικαλινό, τις πιπεριές, την κέτσαπ και τη μουστάρδα, τη μαγιονέζα, το αβγό, το γάλα και το κορν φλάουρ και τέλος λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.
Βάζουμε τη γέμιση ανά 2 φύλλα, τα οποία λαδώνουμε, γυρίζουμε σε ρολό και τοποθετούμε σε φόρμα του κέικ. Λαδώνουμε το πάνω φύλλο και ραντίζουμε με τη σόδα. Ψήνουμε στους 175 C για περίπου 1 ώρα. Ενδιάμεσα, ραντίζουμε άλλες 2 φορές με σόδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: