Γλυκά



Αραπίνα με σοκολάτα γάλακτος


Υλικά:
Για το κέικ:
6 αυγά
250 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 κούπα ζάχαρη
2 κούπες αλεύρι
1 μπέικιν
200 γρ. τρούφα


Για το σιρόπι:
3 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
(βράζουμε για 8 λεπτά)


Για την επικάλυψη:
500 γρ. σοκολάτα γάλακτος
5 κ.σ. γάλα
1 κ.σ. βούτυρο
(Λιώνουμε τη σοκολάτα και προσθέτουμε ζεστό το γάλα και στο τέλος το βούτυρο)


Εκτέλεση:
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Συνεχίζουμε με το αλεύρι και τη μπέικιν και στο τέλος βάζουμε και την τρούφα. Ρίχνουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψάκι (36 εκ.) και ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και περιχύνουμε το ζεστό σιρόπι. Μετά από 1-2 ώρες καλύπτουμε με το γλάσο σοκολάτας.











Μπανόφι σοκολατένιο




Υλικά:
300 γρ. μπισκότα πτι μπερ
1 κ.γ. κακάο
½ κ.γ. κανέλα
2 κ.σ. θρυμματισμένα καραμελωμένα φουντούκια
150 γρ. μαργαρίνη
4 μπανάνες
1 ζαχαρούχο
1 κρέμα γάλακτος (200 ml)
200 γρ. κουβερτούρα

Εκτέλεση:

Θρυμματίζουμε τα μπισκότα και τα ανακατεύουμε με το κακάο, την κανέλα, τα καραμελωμένα φουντούκια και την λιωμένη μαργαρίνη. Στρώνουμε σε τάπερ πατώντας με δύναμη. Κόβουμε τις μπανάνες σε ροδέλες και τις τοποθετούμε πάνω από τη βάση. Βράζουμε το ζαχαρούχο στη χύτρα για 25 λεπτά, όπως είναι , με το κουτί. Αφού κρυώσει, το χτυπάμε λίγο με ένα πιρούνι για να αφρατέψει και αλείφουμε πάνω από τις μπανάνες. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και βάζουμε την κουβερτούρα τεμαχισμένη σε πολύ μικρά κομμάτια. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να έχουμε ένα λείο και παχύρρευστο μείγμα. Μόλις κρυώσει, το βάζουμε πάνω στο γλυκό μας.


 











Μωσαϊκό 

Υλικά:
250 γρ. βούτυρο
250 γρ. κουβερτούρα
1 ζαχαρούχο
2 πακέτα μπισκότα πτι-μπερ (500 γρ.) σπασμένα
3 κ.σ. κακάο άγλυκο
λίγο κονιάκ
1 κούπα φουντούκια χοντροσπασμένα

Εκτέλεση:
Σε κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο με την κουβερτούρα. Ενσωματώνουμε και το ζαχαρούχο, το κακάο κοσκινισμένο και τα υπόλοιπα υλικά. Δίνουμε το σχήμα που θέλουμε και παγώνουμε.



Μωσαϊκό νηστίσιμο

Υλικά:
1 βιτάμ
1 φλιτζάνι τσαγιού άχνη
5 κ.σ. κακάο
5 κ.σ. κονιάκ 
250 γρ. μπισκότα digestive
100 γρ. καρύδια 

Εκτέλεση:

Λιώνουμε το βιτάμ, προσθέτουμε την άχνη, το κακάο το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε  τα μπισκότα αλεσμένα και τα καρύδια και ανακατεύουμε. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει, το απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί, το τυλίγουμε σε κορμό. Το βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσει. 



Σχέδιο μπουκάλι



Βάζουμε σε ένα πλαστικό μπουκάλι (από γάλα ή αναψυκτικό) το μείγμα του μωσαϊκού. Το βάζουμε στην κατάψυξη. Αφού παγώσει, κόβουμε το μπουκάλι και το αφαιρούμε προσεκτικά. Με λιωμένη κουβερτούρα καλύπτουμε το στόμα και τον πάτο του μπουκαλιού. Αχνίζουμε με άχνη ζάχαρη και τοποθετούμε κομμάτια σοκολάτας για σχέδιο....


Σχέδιο Σκαντζόχοιρος 



Κουφετάκια smarties για μάτια και μύτη και ξεφλουδισμένα αμύγδαλα για αγκάθια....


Σχέδιο κουκουνάρια

   

Σοκολατένια δημητριακά, μπισκότα για βάση και άχνη ζάχαρη για χιόνι.





Μιλφέιγ


Υλικά:
2 πακέτα μπισκότα cream crackers ή 2 συσκευασίες σφολιατίνια
2 φακελάκια άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια (στιγμής) (και το αντίστοιχο γάλα για την παρασκευή τους)
1 μόρφατ (τσίγκινο)
1 ζαχαρούχο

Εκτέλεση:
Στρώνουμε σε ένα τάπερ τα μπισκότα από το ένα πακέτο. Ετοιμάζουμε το άνθος αραβοσίτου σύμφωνα με τις οδηγίες που γράφει στο σακουλάκι και βάζουμε 1 δάχτυλο από το ζαχαρούχο. Στρώνουμε την κρέμα πάνω από τα μπισκότα. Ακολουθεί δεύτερη στρώση μπισκότων. Στη συνέχεια, χτυπάμε στο μίξερ το μόρφατ μέχρι να αφρατέψει και να γίνει σαν σαντιγύ και προσθέτουμε και το ζαχαρούχο. Χτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά τα δύο υλικά. Στρώνουμε πάνω από τη δεύτερη στρώση μπισκότων. Διακοσμούμε με 1- 2 μπισκότα, τα οποία θρυμματίζουμε με τα χέρια.






Το γλυκό τρώγεται καλύτερα την επόμενη μέρα.







Τσιζκέικ με πραλίνα φουντουκιού



Υλικά:
Βάση: 200 γρ. μπισκότα digestive θρυμματισμένα
200 γρ. μπισκότα γεμιστά με σοκολάτα θρυμματισμένα
200 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
10 πουράκια σοκολάτας
1 χούφτα σοκολατένιες μπαλίτσες maltesers
100 γρ. φουντούκια ελαφρώς ψημένα και χοντροκομμένα
1 πρέζα αλάτι
3 κ.σ. γεμάτες πραλίνα

Κρέμα: 600 γρ. τυρί κρέμα
60 γρ. άχνη ζάχαρη
500- 550 γρ. πραλίνα φουντουκιού (δοκιμάζουμε πόσο γλυκιά θέλουμε την κρέμα)



Εκτέλεση:
Βάση: Ανακατεύουμε τα μπισκότα με τη μαργαρίνη, τα μισά φουντούκια, τα πουράκια σπασμένα στα 4, τα maltesers, το αλάτι και την πραλίνα. Απλώνουμε πατώντας με δύναμη σε σκεύος.




Κρέμα: Χτυπάμε το τυρί κρέμα και προσθέτουμε την πραλίνα. Απλώνουμε πάνω από τη βάση μπισκότου. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά για λίγες ώρες. Γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα φουντούκια, λίγα πουράκια και maltesers ακόμη.










Μπανόφι

    

Υλικά:
Βάση
400 γρ. μπισκότα digestive θρυμματισμένα
175 γρ. λιωμένη μαργαρίνη

Κρέμα καραμέλας
1,5 κούπα καστανή ζάχαρη
4 κ.σ. γεμάτες βούτυρο ή μαργαρίνη
1,5 κούπα κρέμα γάλακτος

Σαντιγύ
1 μόρφατ (τενεκεδάκι)
1 ζαχαρούχο

4 μπανάνες


Εκτέλεση:
 Ενώνουμε τα μπισκότα με τη μαργαρίνη και το απλώνουμε πατώντας το με δύναμη σε σκεύος. Από πάνω βάζουμε κομμένες τις μπανάνες. Καλύπτουμε με την κρέμα καραμέλας και από πάνω βάζουμε και την σαντιγύ. Γαρνίρουμε με τριμμένη κουβερτούρα.






Κρέμα καραμέλας: Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο σε κατσαρόλα. Μόλις λιώσει η ζάχαρη και πάρει λίγο χρώμα, προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσει.




Σαντιγύ: Χτυπάμε στο μίξερ το μόρφατ μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε και το ζαχαρούχο και ανακατεύουμε λίγο ακόμη.









Τάρτα λεμόνι (νηστίσιμη)




Υλικά:
Βάση: 250 γρ. μπισκότα digestive αλεσμένα
130 γρ. λιωμένη μαργαρίνη
1/2 κ.γ. κακάο
1/3 κ.γ. κανέλα
1 κ.σ. καραμελωμένα φουντούκια (αλεσμένα)

Κρέμα λεμονιού: 300 γρ. νερό
100 γρ. ζάχαρη
3 κ.σ. (γεμάτες) κορν φλάουερ
χυμός και ξύσμα από 1,5 λεμόνι
1 κ.σ. γεμάτη βούτυρο ή μαργαρίνη

Εκτέλεση για την κρέμα:
Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο σε κατσαρολάκι και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει. Μόλις δέσει το μείγμα το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε και τη μαργαρίνη.

Εκτέλεση για τη βάση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη βάση και στρώνουμε σε ταρτιέρα. Ψήνουμε για 8 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει. Τοποθετούμε και την κρέμα. Γαρνίρουμε με ξύσμα λεμονιού ή τρίμμα κουβερτούρας.










Τάρτα σοκολάτας νηστίσιμη















Υλικά:
Βάση: 250 γρ. μπισκότα digestive αλεσμένα
150 γρ. λιωμένη μαργαρίνη
1/2 κ.γ. κακάο
1/3 κ.γ. κανέλα
1 κ.σ. καραμελωμένα φουντούκια

200 γρ. κουβερτούρα
250 γρ. φυτική σαντιγί, σε υγρή μορφή (πράσινη συσκευασία)
1 κ.γ. μέλι
λίγο κονιάκ

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη βάση και στρώνουμε σε ταρτιέρα. Ψήνουμε για 8 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Σε κατσαρολάκι λιώνουμε την κουβερτούρα και προσθέτουμε τη φυτική σαντιγί, το μέλι και το κονιάκ. Μόλις κρυώσει λίγο, ρίχνουμε το μείγμα πάνω στη βάση.

Γιάμι....... Δεν μοιάζει με νηστίσιμο!









    

Τιραμισού



Υλικά:
½ ποτήρι νερό
1 ποτήρι γάλα εβαπορέ
κ.σ. νες καφέ
2 κ.σ. ζάχαρη
2 πακέτα μπισκότα σαβουαγιάρ
1 μόρφατ (τενεκεδάκι)
2 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
200 γρ. τυρί κρέμα


Εκτέλεση: 
Ανακατεύουμε το νερό με το γάλα, τονκαφέ και τη ζάχαρη. Βουτάμε για λίγο τα μπισκότα από το ένα πακέτο σαβουαγιάρ μέσα και τοποθετούμε σε σκεύος. Χτυπάμε το μόρφατ και το αφήνουμε στην άκρη. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και στη συνέχεια ρίχνουμε και το τυρί κρέμα. Αφού χτυπηθούν καλά βάζουμε και το μόρφατ και ενώνουμε. Στρώνουμε το μισό μείγμα πάνω από τα μπισκότα. Κάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα μπισκότα και το μείγμα. Στο τέλος, πασπαλίζουμε από πάνω λίγο κακάο.





Προφιτερόλ εύκολο, της θείας μου Βαγγελίτσας














Υλικά: 
2 κιλά γάλα
2 ποτήρια ζάχαρη
4 κουταλιές κακάο
1-1,5 φλιτζανάκια του καφέ αλεύρι
250 γρ. κουβερτούρα
250 γρ. μπισκότα σαβουαγιάρ
2 βανίλιες

Εκτέλεση:
Βράζουμε το 1,5 κιλό γάλα ρίχνοντας μέσα την κουβερτούρα. Στα 500 γρ. γάλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το κακάο, το αλεύρι και τις βανίλιες, τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στο γάλα που βράζει και σε σιγανή φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.

Όταν βάλουμε την κρέμα στα μπολ βάζουμε στα τρία κομμένα τα σαβουαγιάρ και τα πατάμε προς τα μέσα και από πάνω γαρνίρουμε προαιρετικά με σαντιγί και ασπρισμένα αμύγδαλα. 






Προφιτερόλ της Λένας



Υλικά:
Κρέμα: 2 κιλά γάλα
2 ποτήρια ζάχαρη
4 κουταλιές κακάο
1-1,5 φλιτζανάκια του καφέ αλεύρι
250 γρ. κουβερτούρα
250 γρ. μπισκότα σαβουαγιάρ
2 βανίλιες
1 λευκή σοκολάτα

σουδάκια (http://www.sintagespareas.gr/sintages/eykola-sou.html): 1 φλ. αλεύρι 
4 αυγά
1/2 φλ. βούτυρο
1 φλ. νερο)

Εκτέλεση:
Κρέμα: Βράζουμε το 1,5 κιλό γάλα ρίχνοντας μέσα την κουβερτούρα. Στα 500 γρ. γάλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το κακάο, το αλεύρι και τις βανίλιες, τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στο γάλα που βράζει και σε σιγανή φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
Ανοίγουμε τα σουδάκια και τα γεμίζουμε με κομμάτια λευκής σοκολάτας. Περιχύνουμε με την σοκολατένια κρέμα....







Χαλβάς Bounty  (νηστίσιμο)

  


Υλικά:
¾ φλιτζανιού αραβοσιτέλαιο
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό

6 κ.σ. ινδοκάρυδο
100 γρ. κουβερτούρα τριμμένη

Σιρόπι: 4 φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλούδα λεμονιού
1 φλούδα πορτοκαλιού
1 ξυλάκι κανέλας


Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό με την  ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, τις φλούδες του λεμονιού και του πορτοκαλιού και βράζουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Το αφήνουμε στην άκρη.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το λάδι και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για 2 λεπτά. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με μια κουτάλα ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό σιρόπι στο σιμιγδάλι. Όταν τελειώσει το σιρόπι και όσο είναι ακόμη ρευστό το μείγμα, βγάζουμε σε μπολάκι το 1/3. Εδώ, ρίχνουμε τις 6 κ.σ. ινδοκάρυδο. Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί καλά το ινδοκάρυδο.
Ξαναβάζουμε στη φωτιά τον υπόλοιπο χαλβά και ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλάει από την κατσαρόλα. Ρίχνουμε μέσα και την κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να γίνει το μείγμα μας σοκολατιένο.
Συναρμολόγηση: Σε σκεύος απλώνουμε το μισό σοκολατιένο μείγμα του χαλβά, συνεχίζουμε με τον χαλβά με ινδοκάρυδο και τελειώνουμε με τον υπόλοιπο σοκαλατιένο.

Περιμένουμε να κρυώσει καλά για να ξεφορμάρουμε.








Σοκολατίνα, της ξαδέλφης μου Ελένης

Υλικά:
20 μπισκότα σαβουαγιάρ ζαχαροπλαστείου (εναλλακτικά, του εμπορίου που θα είναι περισσότερα)
1 μόρφατ τσίγκινο
1 ζαχαρούχο
2 σοκολάτες κουβερτούρες (125 γρ. η καθεμία)
1 κρέμα γάλακτος (250 γρ. )

Σιρόπι: 2,5 κούπες νερό
1,5 κ.σ. νες καφέ
1,5 κ.σ. ζάχαρη
2,5 κ.σ. κακάο

Εκτέλεση:
Βράζουμε το σιρόπι ανακατεύοντας όλα τα υλικά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για την κρέμα, χτυπάμε το μόρφατ μέχρι να αφρατέψει, προσθέτουμε το ζαχαρούχο και στο τέλος και τη μία κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί.
Για τη γκανάς, ενσωματώνουμε τη δεύτερη σοκολάτα (λιωμένη) στη ζεστή κρέμα γάλακτος.

Σύνθεση:  Βουτάμε τα μπισκότα στο σιρόπι και τα στρώνουμε σε σκεύος. Από πάνω βάζουμε τη μκισή κρέμα και πάνω από την κρέμα ξανά μπισκότα σαβουαγιάρ βουτηγμένα στο σιρόπι. Ξανά κρέμα και στο τέλος το μείγμα με την κρέμα γάλακτος. 






Εκμέκ κανταΐφι



Υλικά:
½ κιλό κανταΐφι
1 κούπα χοντροκοπανισμένα καρύδια
1/2 κ.γ. κανέλα
250 γρ. βούτυρο λιωμένο

Σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
μια φέτα λεμονιού

Κρέμα:
1 κιλό γάλα
1 κουτί άνθος αραβοσίτου βανίλια (αφαιρούμε από το κουτί περίπου 35 γρ.)
3 κ.σ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 ποτήρι άχνη ζάχαρη
2 κρόκους

Σαντιγί:
1 μόρφατ (τενεκεδάκι) 
1 ζαχαρούχο

Καρύδια χοντροκοπανισμένα για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:
Μαδάμε το κανταΐφι και τοποθετούμε το μισό σε ταψί. Ρίχνουμε την κανέλα με τα καρύδια εδώ κι εκεί και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μισό κανταΐφι. Από πάνω ρίχνουμε το βούτυρο να πάει παντού και πατάμε το κανταΐφι με ένα μικρότερο ταψάκι ή με το χέρι. Ψήνουμε περίπου μισή ώρα στους 175 C.





Βγάζουμε από το φούρνο και περιμένουμε να χλιαρίνει για ρίξουμε καυτό το σιρόπι. Σκεπάζουμε καλά με ένα μεγαλύτερο ταψί και περιμένουμε περίπου μισή ώρα για να πιει το σιρόπι. Εντωμεταξύ, φτιάχνουμε την κρέμα.

Κρέμα: Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το γάλα, από το οποίο έχουμε αφαιρέσει 1 ποτήρι. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το 1 ποτήρι γάλα με τη ζάχαρη και το άνθος αραβοσίτου. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το γάλα που αχνίζει και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει. Το βγάζουμε από τη φωτιά. Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη και τους κρόκους. Στο μείγμα αυτό ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά από την κρέμα που βράσαμε. Μόλις ενωθεί στρώνουμε την κρέμα πάνω στο κανταΐφι. Περιμένουμε να κρυώσει πολύ καλά για να βάλουμε από πάνω  τη σαντιγί.

 

Σαντιγί: Χτυπάμε στο μίξερ το μόρφατ (που έχουμε παγώσει στο ψυγείο) μέχρι να αφρατέψει. Ρίχνουμε και το ζαχαρούχο (που επίσης είναι παγωμένο) και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν τα δύο υλικά.

Φτιάχνουμε το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά για 5 λεπτά. Αφαιρούμε το λεμόνι.

 Στο τέλος, γαρνίρουμε με τα καρύδια.








Εκμέκ


Υλικά:
½ κιλό φρυγανιές

Σιρόπι:
600 γρ. ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
1 ξύλο κανέλας

Κρέμα:
1,5 λίτρο γάλα και λίγο παραπάνω
1 κουτί άνθος αραβοσίτου βανίλια
1 ½ κούπα ζάχαρη
2 κ.σ. γεμάτες βούτυρο
2 κρόκους

Σαντιγί:
1 μόρφατ (τενεκεδάκι)
1 ζαχαρούχο

Καρύδια χοντροκοπανισμένα  ή τρίμματα σοκολάτας ή φυστίκια Αιγίνης για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:
Κρέμα: Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα  τα 2,5 λίτρα γάλα. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το υπόλοιπο ½ λίτρο γάλα με τη ζάχαρη και το άνθος αραβοσίτου. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το γάλα που αχνίζει και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα στην κρέμα το βούτυρο και τους κρόκους χτυπημένους.
Σαντιγί: Χτυπάμε στο μίξερ το μόρφατ μέχρι  να αφρατέψει. Ρίχνουμε και το ζαχαρούχο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν τα δύο υλικά.

Φτιάχνουμε το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά για 5 λεπτά. Στρώνουμε σε ταψί τις φρυγανιές, τη μία δίπλα από την άλλη και τις ποτίζουμε με το σιρόπι. Από πάνω απλώνουμε την κρέμα και στο τέλος τη σαντιγί. Γαρνίρουμε με τα καρύδια.









Κορμός πραλίνα (της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου)



Υλικά (http://www.argiro.gr/Recipe/%CE%9A%CE%BF%CF%81%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%BD%CE%B1)

  • Για το παντεσπάνι
  • 3 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 3/4 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 3/4 φλ. αλεύρι
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • 2 πρέζες αλάτι
  • Για γέμιση και επικάλυψη
  • 2 κ.σ. άχνη
  • 2 κ.σ. κακάο
  • 1/3 φλ. φουντούκια ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. πραλίνα σοκολάτας
  • 1 φλ. χτυπημένη άγλυκη σαντιγί
  • 1 φλ. τρίμμα σοκολάτας

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC και ψήνουμε τα φουντούκια για 10'. Τα βάζουμε σε πετσέτα καθαρή και τα τρίβουμε να ξεφλουδίσουν. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ºC.
2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη.
3. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη, να κρεμώσουν, για 3' σε δυνατή ταχύτητα. Χαμηλώνουμε το μίξερ και εναλλάξ προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος με τα στερεά, κοσκινισμένα υλικά. Σταματάμε το μίξερ.
4. Σε ταψί ρηχό για παντεσπάνι στρώνουμε λαδόκολλα. Αδειάζουμε το μίγμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 160ºC, για 12'-15'. Δεν το παραψήνουμε, πρέπει να σταθεροποιηθεί και συγχρόνως να είναι αφράτο και να έχει επαναφορά όταν το αγγίζουμε. Όχι ξεροψημένο, γιατί δεν θα τυλίγεται σε ρολό, θα σπάει.
5. Στρώνουμε καθαρή πετσέτα στον πάγκο. Πασπαλίζουμε με άχνη και κακάο.
Μόλις ψηθεί το παντεσπάνι, το αναποδογυρίζουμε στην πασπαλισμένη πετσέτα. Με την άκρη της πετσέτας το τυλίγουμε σε ρολό. Η ένωση της πετσέτας να είναι από κάτω για να μην ξετυλιχτεί. Το μεταφέρουμε σε σχάρα. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
6. Με προσοχή αφαιρούμε την πετσέτα, το αλείφουμε με την πραλίνα σοκολάτας, κάνουμε μια στρώση τη σαντιγί και πασπαλίζουμε με τα φουντούκια. Το τυλίγουμε σε ρολό, κόβουμε σε φέτες και το σερβίρουμε με τρίμμα σοκολάτας.









Γλυκό κουταλιού βύσσινο



Υλικά:
1200 γρ. βύσσινα (όταν βγάλουμε τα κουκούτσια θα μείνει περίπου 1 κιλό)
1 κιλό ζάχαρη
1 κούπα νερό
χυμός από μισό λεμόνι
3 βαζάκια (δύο για γλυκό, ένα για βυσσινάδα)


Εκτέλεση:
Πλένουμε τα βύσσινα καλά και βγάζουμε τα κουκούτσια και τα κοτσάνια.



Ζυγίζουμε και σε στρώσεις τοποθετούμε σε ένα τάπερ βύσσινα και αντίστοιχα ζάχαρη όση είναι και τα βύσσινα.



Αφήνουμε αρκετές ώρες μέσα στο ψυγείο, ανακατεύοντας 2- 3 φορές σε αυτό το διάστημα για να λιώσει η ζάχαρη.
Βάζουμε τα βύσσινα με τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα.



Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά.



Αν χρειαστεί, ξαφρίζουμε. Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε 2-3 ώρες να κρυώσει. Ξαναβάζουμε στη φωτιά και βράζουμε για 20- 30 περίπου μέχρι να πήξει το σιρόπι του γλυκού. Λίγο πριν το βγάλουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε και τον χυμό του λεμονιού και αφήνουμε για 1-2 λεπτά ακόμη.

Εντωμεταξύ, βάζουμε σε ταψί μια πετσετούλα και τοποθετούμε ανάποδα βαζάκια, όπου θα βάλουμε το γλυκό. Βάζουμε σε φούρνο στους 100 C για περίπου 10 λεπτά.



Πολύ προσεκτικά, πιάνουμε με γάντι τα βαζάκια και μέσα βάζουμε γλυκό. Κλείνουμε καλά το καπάκι και αναποδογυρίζουμε. Αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν εντελώς.










Cheese cake νηστίσιμο

Υλικά:
Βάση: 3 πακέτα μπισκότα digestive
250 γρ. μαργαρίνη  λιωμένη
Κρέμα: 1 φακελάκι  ζελέ φράουλα
2 χάρτινα garni  
500 γρ. μαρμελάδα φράουλα

Εκτέλεση:
Βάση: θρυμματίζουμε τα μπισκότα και τα ανακατεύουμε με τη λιωμένη μαργαρίνη. Τοποθετούμε το μείγμα σε σκεύος, πατώντας καλά με τα δάχτυλά μας και το χέρι μας.

Κρέμα: φτιάχνουμε το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες. Το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Ετοιμάζουμε τα garni με νερό λίγο λιγότερο από το γάλα που λέει στις οδηγίες. Ρίχνουμε μέσα και το ζελέ, αφού το χτυπήσουμε και το αφρατέψουμε. Στρώνουμε την κρέμα από τη βάση με τα μπισκότα. Από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα τη μαρμελάδα.







Το γλυκό της Αντωνίας

Υλικά:
1 γάλα εβαπορέ
1 κουτί από το εβαπορέ νερό
7 κ.σ. ζάχαρη
6 κ.σ. κορν φλάουρ
250 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
125 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
1 ½ πακέτο μπισκότα πτι- μπερ σπασμένα σε κομματάκια

Εκτέλεση:

Σε κατσαρόλα βάζουμε τη μαργαρίνη και την κουβερτούρα που έχουμε λιώσει σε μπεν μαρί. Μέσα ρίχνουμε το εβαπορέ και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Σε μπολάκι ανακατεύουμε το νερό με το κορν φλάουερ μέχρι να διαλυθεί καλά και ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει. Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα μπισκότα. Ρίχνουμε το μείγμα σε σκεύος. Διατηρείται στο ψυγείο. 




 Εύκολο σουφλέ σοκολάτας

Υλικά για 5 σουφλέ:
90 γρ. αλεύρι
2 αυγά
250 γρ. πραλίνα φουντουκιού

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και προσθέτουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένα και αλευρωμένα ατομικά φορμάκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 10 λεπτά.





Πορτοκαλόπιτα

Υλικά:
4 αυγά
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
1 γιαούρτι
1 μπέικιν
1 βανίλια
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
½ κιλό φύλλα

Σιρόπι: 3 ποτήρια ζάχαρη
1 και 1/3 ποτήρια νερό
Ξύσμα και χυμό από 2 πορτοκάλια

Εκτέλεση:

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και το αραβοσιτέλαιο. Προσθέτουμε τη βανίλια, τη μπέικιν, το γιαούρτι και το ξύσμα. Στο τέλος, ρίχνουμε και τα φύλλα κομμένα σε κομματάκια. Τοποθετούμε σε ταψάκι ή πυρέξ και ψήνουμε στους 180 C για 50 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει και φτιάχνουμε το σιρόπι, το οποίο βράζουμε για 10 λεπτά. Περιχύνουμε την κρύα πορτοκαλόπιτα με το καυτό σιρόπι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: