Φαγάκια


Κοτόπουλο μεριδούλες στη γάστρα



Υλικά:
1 κοτόπουλο κομμένο σε μεριδούλες
2 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.γ. αλάτι
πιπέρι
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο


Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και το βάζουμε στη γάστρα. Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, το λάδι και τη μουστάρδα και με τα χέρια μας ανακατεύουμε καλά, έτσι που το μείγμα να καλύψει καλά όλα τα κομμάτια του κοτόπουλου. Δεν προσθέτουμε καθόλου νερό. Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150 C για 2,5 ώρες. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε για ακόμη 30-45 λεπτά, μέχρι να ¨σωθεί¨ το νερό που έχει βγάλει το κοτόπουλο και να ροδοκοκκινίσει. Καλή μας όρεξη!





Σούπα βελουτέ με γλυκοπατάτα και γλυκιά κολοκύθα








Υλικά: 
1 πράσο
1 μικρό κρεμμύδι
2 καρότα μεγάλα
1 γλυκοπατάτα
1 μικρή πατάτα
400 γρ. κολοκύθα πορτοκαλί
ελαιόλαδο
αλάτι
τζίντζερ


Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το πράσο, ψιλοκομμένα, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά κομμένα σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε 500 ml νερό ή ζωμό λαχανικών και αλάτι και βράζουμε για 30- 40 λεπτά. Αφού προσθέσουμε το τζίντζερ- πολύ λεπτά τριμμένο- πολτοποιούμε τη σούπα με το ραβδομπλέντερ. Αν θέλουμε τη σούπα πιο αραιή μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό ακόμη.  


 






Σπανακο- μπιφτέκια…(νηστίσιμο)











Υλικά:
1 κιλό σπανάκι
2 πράσα
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κρεμμύδι ξερό
Άνηθος
Μαϊντανός
Δυόσμος
1 ψωμί μπαγιάτικο
Αλεύρι
1 κούπα τσαγιού λάδι
Αλάτι

Εκτέλεση:

Κόβουμε το σπανάκι και το πλένουμε. Το τελευταίο νερό να είναι καυτό. Στύβουμε με τα χέρια. Ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε με το σπανάκι. Μουσκεύουμε το ψωμί, το στύβουμε και το προσθέτουμε και αυτό, μαζί με το λάδι. Ρίχνουμε αλεύρι τόσο όσο να πλάθονται τα μπιφτέκια μας και να μην διαλύονται.  Αλευρώνουμε και τοποθετούμε σε λαδόκολλα. Από πάνω ρίχνουμε σάλτσα ( ½ κιλό) που έχουμε αραιώσει με ελάχιστο νερό. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Βγαίνουν περίπου 20 μπιφτέκια.









Λάχανο- πράσο- πλιγούρι, 
με σαλτσούλα και μπόλικο λεμονάκι!!












Υλικά:
500 γρ. πράσα
400 γρ. λάχανο
Ελαιόλαδο
1 ποτήρι σάλτσα ντομάτας
½ φλιτζάνι τσαγιού πλιγούρι
2 φλιτζάνια νερό
Λίγο σέλινο
Αλάτι και πιπέρι
Χυμός από ½ λεμόνι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα πράσα και τα ψιλοκόβουμε. Τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τα τσιγαρίζουμε μέχρι να ροδίσουν και προσθέτουμε και το λάχανο χοντροκομμένο. Προσθέτουμε το πλιγούρι, τη σάλτσα και το νερό, το αλάτι και το πιπέρι, το σέλινο ψιλοκομμένο. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά περίπου. Λίγο πριν κλείσουμε το μάτι βάζουμε και το λεμόνι.  













Καλή μας όρεξη!








Πένες με λαχανικά, τυριά και μπεσαμέλ στον φούρνο















Βράζουμε τις πένες και τα λαχανικά. Προσθέτουμε λίγη μαργαρίνη, τυριά της αρεσκείας μας (εγώ βάζω φέτα, κεφαλογραβιέρα και γκούντα) και λίγη από τη μπεσαμέλ. Στρώνουμε σε πυρέξ και καλύπτουμε με μπεσαμέλ που έχουμε φτιάξει με 1 λίτρο γάλα. Τέλος, πασπαλίζουμε με τριμμένη κεφαλογραβιέρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 C για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα το φαγάκι μας.



 



Καλή μας όρεξη!










Σολωμός με μουστάρδα, ξύσμα λεμονιού και πορτοκάλι














Αλατοπιπερώνουμε τον σολωμό, και του κάνουμε λίγο μασάζ με μουστάρδα. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και φέτες πορτοκαλιού. Στύβουμε μισό πορτοκάλι από πάνω και ψήνουμε 20 λεπτά. Μπορούμε να σερβίρουμε με πατατούλες – chips.  











Καλή μας όρεξη!







Μπιφτέκια με κεφαλοτύρι

Υλικά:
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
 1 λίτρο
½ κιλό φρυγανιές τριμμένες
 Αλάτι και πιπέρι
Ελαιόλαδο
½ κιλό κεφαλοτύρι τριμμένο
1 μπέικιν

Εκτέλεση:

Ζυμώνουμε τον κιμά ρίχνοντας και ανακατεύοντας όλα τα υλικά. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για λίγο στο ψυγείο. Πλάθουμε μπιφτέκια και ψήνουμε τοποθετώντας τα σε λαδόκολλα γιατί κολλάνε. 







Μπακαλιάρος με σπανάκι στο φούρνο











Υλικά:
Μπακαλιάρος ξαλμυρισμένος και σε κομμάτια
1 κιλό σπανάκι
Λίγο άνιθο
Λίγο μαϊντανό
1 κρεμμύδι ξερό
3 κρεμμυδάκια χλωρά
1 πράσο
2 σκελίδες σκόρδο
Λίγη σάλτσα ντομάτας ή 2 ντομάτες φρέσκες τριμμένες
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Ελάχιστο ξινό

Εκτέλεση:

Κόβουμε το σπανάκι και το πλένουμε. Το ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Μέσα στο σπανάκι ανακατεύουμε το πράσο, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μυρωδικά, όλα ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε τη ντομάτα (κρατάμε λίγη για τον μπακαλιάρο), το λάδι, το ξινό και το αλατοπίπερο. Σε ταψάκι τοποθετούμε το μείγμα με το σπανάκι και από πάνω βάζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου ανοίγοντας λακουβίτσες στο σπανάκι. Πάνω στο μπακαλιάρο βάζουμε λίγη σάλτσα. Ψήνουμε στους 175 C για 50 περίπου λεπτά.
















Πένες Φούρνου



Υλικά:
1 πακέτο πένες
50 γρ. βούτυρο
250 γρ. ρεγκάτο τριμμένο
400 γρ. γκούντα τριμμένη (200 για μέσα και 200 από πάνω)
250 γρ. πάριζα κομμένη σε κυβάκια
250 γρ. κρέμα γάλακτος


Εκτέλεση:
Βράζουμε τις πένες 2 λεπτά λιγότερο από ότι λένε οι οδηγίες. Τις σουρώνουμε και ενσωματώνουμε το βούτυρο λιωμένο. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, την πάριζα και τα τυριά και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε τις πένες σε πυρέξ. Από πάνω πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο γκούντα.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φαγάκι μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: