Διάφορα....



Nachos με κρέμα τυριού



Υλικά:
1 συσκευασία nachos
500 ml γάλα
3 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. αλεύρι
300 γρ. τυρί cheddar
πιπέρι
αλάτι


Εκτέλεση:
Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει ρίχνουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα για λίγο. Βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα (να μην είναι παγωμένο). Ξαναβάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια. Μόλις πάρει μια βράση είναι έτοιμο. Ρίχνουμε και το τριμμένο τυρί και αν θέλουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.



Ζεστό όπως είναι, περιχύνουμε τα nachos.
Είναι καταπληκτικά!











Τα τυλιχτά της μαμάς μου



Υλικά:
10 φύλλα κρούστας
20 φέτες πάριζα
20 φέτες γκούντα
2 κούπες μπεσαμέλ
3 αυγά
250 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:
Κόβουμε τα φύλλα κρούστας σε τέσσερις λωρίδες. Στο κάτω άκρο της κάθε λωρίδας βάζουμε μισή φέτα πάριζα, από πάνω μισή φέτα γκούντα και ένα κουταλάκι μπεσαμέλ. Κλείνουμε το φύλλο από αριστερά και δεξιά και μετά τυλίγουμε από κάτω προς πάνω.



Βουτάμε το κάθε τυλιχτό μέσα στα χτυπημένα αυγά και μετά στην τριμμένη κεφαλογραβιέρα.



Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.










Κρέπες



Υλικά:
500 ml γάλα
4 αυγά
500 γρ. αλεύρι γοχ
1 κ.σ. λάδι
1 κ.σ. ουίσκι
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη


Εκτέλεση:
Χτυπάμε καλά τα αυγά. Ρίχνουμε το γάλα και σιγά σιγά και το αλεύρι. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε 1/2 κ.γ. λάδι και με μια χαρτοπετσέτα το αλείφουμε σε ολόκληρη την επιφάνεια του τηγανιού. Μόλις κάψει το τηγάνι, ρίχνουμε μια κουτάλα από το μείγμα και έχοντας το τηγάνι στον αέρα φροντίζουμε ώστε το μείγμα γρήγορα να καλύψει ολόκληρη την επιφάνεια του τηγανιού. Ψήνουμε για 1 λεπτό περίπου.



Μόλις ψηθεί η μία πλευρά, ξεκολλάει η κρέπα και τότε την γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά. Ψήνουμε για άλλο 1 λεπτό.



Κατά διαστήματα ¨λαδώνουμε¨ την επιφάνεια του τηγανιού με την χαρτοπετσέτα. Σε περίπτωση που θέλουμε την κρέπα μας αλμυρή, μόλις ψηθεί από την μια πλευρά και την γυρίσουμε από την άλλη, αμέσως τοποθετούμε τα υλικά μας προκειμένου να λιώσει το τυρί.

Γεμίζουμε με ό,τι τραβάει η όρεξή μας και διπλώνουμε.
Καλή μας όρεξη!








Κουταλιές γεμάτες σοκολάτα!!!!



Υλικά:
100 γρ. κουβερτούρα
50 γρ. σοκολάτα γάλακτος
4 κ.σ. γάλα
ζαχαρωτά
25 πλαστικά κουταλάκια

Εκτέλεση:
Λιώνουμε σε μπεν μαρί τις σοκολάτες μαζί με το γάλα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και γεμίζουμε τα κουταλάκια. Μετά από ώρα διακοσμούμε με ζαχαρωτά.






Τριαντάφυλλα με ...μήλο! (μηλοπιτάκια, νηστίσιμο)




Υλικά:
1 συσκευασία σφολιάτα (2 φύλλα)

4 κ.σ. ζάχαρη
4-5 μήλα κομμένα σε λεπτές φέτες
1, 5 ποτήρι νερό

ζάχαρη και κανέλα

Σιρόπι: 4 κ.σ. ζάχαρη
           1,5 ποτήρι νερό


Εκτέλεση:
Βράζουμε τα κομμένα μήλα με το νερό και τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά. Σουρώνουμε. Φτιάχνουμε και το ελαφρύ σιρόπι μας, αφήνοντάς το στην άκρη να κρυώσει. Ανοίγουμε το κάθε φύλλο σφολιάτας και κόβουμε σε 8 κάθετες λωρίδες. Κόβουμε την κάθε λωρίδα στη μέση. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και κανέλα και από πάνω τοποθετούμε τα μήλα. Διπλώνουμε από κάτω και αρχίζουμε να γυρίζουμε.



Τοποθετούμε σε χαρτάκι μέσα στις ειδικές θήκες για muffins. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα τριανταφυλλάκια μας.

Μόλις βγουν τα ζεστά μηλοπιτάκια, ρίχνουμε στο καθένα από 1-2 κ.σ. κρύο σιρόπι. Όταν κρυώσουν καλά, μπορούμε να διακοσμήσουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Καλή μας όρεξη!!!







Η μηλόπιτα της πεθεράς μου



Υλικά:
 1 συσκευασία μαργαρίνη (250 γρ.)
1,5 φλιτζανάκια του καφέ ζάχαρη
Λίγη κανέλα
1 κιλό μήλα κομμένα σε ροδέλες
8 αυγά
8 φλιτζανάκια του καφέ ζάχαρη
8 φλιτζανάκια του καφέ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 βανίλιες
Λίγο κονιάκ
Λίγα καρύδια

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ταψί τη μαργαρίνη να λιώσει. Μετά, ρίχνουμε 1,5 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη και ανακατεύουμε να πάει παντού. Ρίχνουμε και λίγη κανέλα. Στρώνουμε πάνω από τη μαργαρίνη 1 κιλό μήλα κομμένα σε ροδέλες, στα κενά τοποθετούμε τα καρύδια και από πάνω ρίχνουμε  το μείγμα με τα αυγά.
Μείγμα με αυγά: Χτυπάμε τα αυγά με τα 8 φλιτζανάκια του καφέ ζάχαρη. Ρίχνουμε και το αλεύρι, τις βανίλιες και το κονιάκ.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για 45 λεπτά περίπου. 







Φανουρόπιτα με σοκολάτα (νηστίσιμο)



Υλικά:
2 ποτήρια ζάχαρη (όχι πολύ γεμάτα)
1,5 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
1 και 3/4 ποτηριού χυμό πορτοκαλιού
1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/2 κ.γ. κανέλα
4 ποτήρια αλεύρι
3 κ.γ. μπέικιν
ξύσμα πορτοκαλιού
125 γρ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα


Εκτέλεση: Με το σύρμα χτυπάμε τη ζάχαρη με το αραβοσιτέλαιο. Βάζουμε τη σόδα στο χυμό και το ρίχνουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος και την κουβερτούρα.
Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.










Φανουρόπιτα (ή φανουροπιτάκια..) (νηστίσιμο)



Υλικά:
2 ποτήρια ζάχαρη (όχι πολύ γεμάτα)
1,5 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
1 και 3/4 ποτηριού χυμό πορτοκαλιού ή πορτοκαλάδα με ανθρακικό
1/3 ποτηριού κονιάκ
3 κ.γ. μπέικιν
3/4 κ.γ. κανέλα
600 γρ. φαρίνα
σταφίδες  (κατά βούληση), περίπου 1/2 ποτήρι)
καρύδια  (κατά βούληση), περίπου 1/2 ποτήρι)


Εκτέλεση: Με το σύρμα χτυπάμε τη ζάχαρη με το αραβοσιτέλαιο και σιγά σιγά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Στο τέλος βάζουμε και τις σταφίδες με τα καρύδια χοντροκομμένα.



Ρίχνουμε το μείγμα σε ταψάκι ή εναλλακτικά σε φορμάκια για muffins (με βολεύει στο μοίρασμα....). Ψήνουμε για 50 λεπτά (ταψί) ή για 25 περίπου λεπτά (muffins) στους 175 C, μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι.


  






Λεμονόπιτα με σφολιάτα



Υλικά:
2 φύλλα σφολιάτας
400 γρ. τυρί Φιλαδέλφεια (2 συσκευασίες)
1,5 λεμόνι, το χυμό και το ξύσμα
6 κ.σ. ζάχαρη


Εκτέλεση:
Για την κρέμα:
Ανακατεύουμε πολύ καλά το τυρί με 4 κ.σ. ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα από το 1 λεμόνι.



Βουτυρώνουμε ένα σκεύος και τοποθετούμε το ένα φύλλο σφολιάτας.



Από πάνω ρίχνουμε την κρέμα και το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, το οποίο τρυπάμε με ένα πιρούνι. Πασπαλίζουμε με τις 2 κ.σ. ζάχαρη και το ξύσμα από το δεύτερο λεμόνι.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 C για περίπου 30- 40 λεπτά.











Τυροψωμάκια με χυμό πορτοκαλιού και ελαιόλαδο



Υλικά:
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 ποτήρι ελαιόλαδο
3,5- 4 ποτήρια αλεύρι γ.ο.χ.
1 μπέικιν
1 πρέζα αλάτι
λίγο πιπέρι
250- 300 γρ. φέτα


Για μια πιο ελαφριά εκδοχή:
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
3/4 ποτηριού αραβοσιτέλαο
3,5- 4 ποτήρια αλεύρι γ.ο.χ.
1 μπέικιν
1 πρέζα αλάτι
λίγο πιπέρι
250- 300 γρ. φέτα

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και στο τέλος προσθέτουμε χοντροκομμένη τη φέτα.



Τοποθετούμε κομμάτια ζύμης σε θήκες για muffins και ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά.









Ανεμόμυλοι



Υλικά:
1 φύλλο σφολιάτας
Μαρμελάδα ή τη γέμιση από τα μηλοπιτάκια ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή μας…
Άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση:

Κόβουμε τη σφολιάτα σε τετράγωνα. Χαράζουμε κάθε τετράγωνο διαγώνια στις τέσσερις άκρες, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Στο κέντρο τοποθετούμε 1 κουταλάκι από τη γέμιση. Κλείνουμε τη σφολιάτα παίρνοντας τις άκρες, σχηματίζοντας έτσι τον ανεμόμυλο. Πάνω από την κάθε άκρη σφολιάτας αλείφουμε με λίγο νερό για να κολλήσει το επόμενο κομμάτι σφολιάτας. Καρφώνουμε μια οδοντογλυφίδα για να μην ανοίξει στο ψήσιμο. Ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και περνάμε ξυλάκια. 









Μηλοπιτάκια με σφολιάτα (νηστίσιμο)



Υλικά:
2 φύλλα σφολιάτας
4 μήλα
1 ποτήρι ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
Καρύδια χοντροσπασμένα (προαιρετικά)
Άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση:

Τρίβουμε τα μήλα στον χοντρό τρίφτη και προσθέτουμε την κανέλα και τη ζάχαρη. Βράζουμε σε κατσαρόλα για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε και τα καρύδια. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά.


Κόβουμε τη σφολιάτα σε τετράγωνα. Σε κάθε κομμάτι σφολιάτας προσθέτουμε γέμιση και κλείνουμε.



Χαράζουμε με το μαχαίρι στην επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για 10 - 15 λεπτά.



Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με άχνη ζάχαρη.











Μπουγάτσα με σφολιάτα νηστίσιμη



Υλικά: 2 φύλλα σφολιάτας
Κρέμα: 4 ποτήρια νερό
1- 1,5 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
4 βανίλιες

ξύσμα ενός λεμονιού
προαιρετικά 2 κ.σ. μαργαρίνη

άχνη ζάχαρη και κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση: Κρέμα:σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Συνεχίζουμε με το σιμιγδάλι, τις βανίλιες και το ξύσμα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη μαργαρίνη. Αφήνουμε να κρυώσει.

Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και τοποθετούμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Βάζουμε την κρέμα και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας.



Χαράζουμε την μπουγάτσα σε κομμάτια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει.

           



Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στην κρέμα 2 κ.σ. κακάο και να κάνουμε την κρέμα μας σοκολατένια....













Σπιτικά ¨chips¨ στο φούρνο












Υλικά:
3 μέτριες πατάτες
Αλάτι
Ρίγανη
Λίγο λάδι


Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε πολύ λεπτές στρόγγυλες φέτες, πάχους 2 χιλιοστών. Αν δεν έχουμε το μαντολίνο, κόβουμε προσεκτικά με το χέρι. Τοποθετούμε σε μπολ, όπου ρίχνουμε αλάτι και ρίγανη –αν θέλουμε- και λίγο λάδι, ίσα που να πασαλειφτούν όλες οι πατάτες. Αραδιάζουμε σε ρηχό ταψί, πάνω σε λαδόκολλα, τη μία πατάτα δίπλα στην άλλη. Ψήνουμε στους 190 C μέχρι να ψηθούν καλά και να γίνουν κρατσανιστές!


















Ζαχαρόπαστα

Υλικά:
85 γρ. νερό
120 γρ. γλυκόζη
7 κ.γ. σκόνη ζελέ ανανά
1 κ.σ. βρώσιμη γλυκερίνη
3 βανίλιες
1200 γρ. άχνη ζάχαρη (περίπου)

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε σε κατσαρολάκι το νερό με τη γλυκόζη και τη σκόνη ζελέ. Μόλις διαλυθεί η σκόνη ζελέ, βάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η γλυκόζη. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη γλυκόζη και τις βανίλιες. Σε λεκανίτσα βάζουμε 1000 γρ. άχνη. Στη μέση κάνουμε μια λακκούβα κι εκεί προσθέτουμε το υγρό μείγμα μας. Με κουτάλι αρχίζουμε να ανακατεύουμε σιγά σιγά παίρνοντας άχνη από γύρω μέχρι να απορροφήσει όλη τη ζάχαρη και να αρχίσει να δημιουργείται η ζαχαρόπαστα. Τοποθετούμε πλέον τη ζαχαρόπαστα στον πάγκο της κουζίνας, όπου έχουμε ρίξει άχνη και αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας κι άλλη άχνη ζάχαρη, όσο χρειαστεί μέχρι να μην κολλάει η ζαχαρόπαστα στα χέρια μας.








Ρολά κανέλας νηστίσιμα



Υλικά:
1 φακελάκι ξερή μαγιά
2 κ.σ. ζάχαρη
80 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
280 γρ. νερό χλιαρό
μια πρέζα αλάτι
1 κ.γ. μπέικιν
1 κ.γ. σόδα σκόνη
500- 700  γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας)

μείγμα κανέλας: 60 γρ. μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
                            2 κ.σ. κανέλα
                            80 γρ. ζάχαρη (ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να ενσωματωθούν μεταξύ τους)

γλάσο: 200 γρ. άχνη ζάχαρη
             1 βανίλια
             ελάχιστο νερό  (ρίχουμε σιγά σιγά κουταλιές με νερό, μέχρι να πετύχουμε μια σύσταση πηχτόρευστη)

Εκτέλεση: Στο χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά και ενσωματώνουμε τα υπόλοιπα υλικά. Τελευταίο βάζουμε το αλεύρι. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα. Ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο φύλλο και αλείφουμε το μείγμα της κανέλας.



Τυλίγουμε σε ρολό και κόβουμε κομμάτια ανά 2 εκατοστά περίπου. Τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί, βάζοντας το κάθε ρολό σε αρκετή απόσταση το ένα από το άλλο, για να έχουν περιθώριο να φουσκώσουν.



Αφήνουμε για περίπου 45' - 60' να φουσκώσουν και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά περίπου. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, τα καλύπτουμε με το γλάσο της άχνης.








Μηλοπιτάκια αλλιώς..... (Dumplings μήλου)
(νηστίσιμο)




Υλικά:
1 φύλλο σφολιάτας
2 μήλα κομμένα στα 8 (συνολικά έχουμε 16 κομμάτια)
220 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
3/4 ποτηριού καστανή ζάχαρη
1 γεμάτη κ.σ. κανέλα
1 ποτήρι sprite


Εκτέλεση:
Κόβουμε τη σφολιάτα σε 16 τρίγωνα κομμάτια, μέσα στα οποία τυλίγουμε τα μήλα (σαν κρουασανάκια).



Τοποθετούμε τα μηλοπιτάκια σε βουτυρωμένο ταψάκι και τα περιχύνουμε με το μείγμα λιωμένη μαργαρίνη- καστανή ζάχαρη- κανέλα.
Στο τέλος, αδειάζουμε στο ταψάκι και το sprite.
Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία. Δεν τα ξεφορμάρουμε αμέσως.





Δεν υπάρχουν σχόλια: